Meztelen Trudeau, nagymellű Marx: elképesztő képeket állít elő a Facebook robotja

Facebook - Meta 2021,Facebook,images,Logo,Meta,October,social media,stock,stockp Horizontal facebook vállalat cég új neve
ANKARA, TURKEY - OCTOBER 28: In this photo illustration logos of Facebook and Meta are displayed on computer and mobile phone screens in Ankara, Turkey on October 28, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Facebook fejlesztői valószínűleg nem számítottak arra, hogy a felhasználók ilyen képeket fognak majd generálni. A kanadai miniszterelnök, Trudeau, Karl Marx, Hillary Clinton és mások megsemmisítő ábrázolásai bukkantak fel.
Vágólapra másolva!

A Meta bevezette az új, mesterséges intelligencia által generált matricáit a Messengerhez, a felhasználók pedig néhány nap alatt őrültebbnél őrültebb műalkotásokat készítettek az eszközzel.

A Facebook, az Instagram és WhatsApp anyavállalata a múlt héten jelentette be, hogy mesterséges intelligenciára (MI) épülő új eszközöket vezetne be a Messengerben az Egyesült Államokban.

Az egyik ilyen segítségével a felhasználók egy rövid leírás alapján képeket generálhatnak az alkalmazáson keresztül, amelyeket „matricaként" utána elküldhetnek az ismerőseiknek.

Hillary Clinton a sitten

A rendszer feje tetejére állításához nem kellett sok idő, és az emberek nevetséges, gusztustalan és egyenesen őrületes matricákat tudtak így gyártani. Pier-Olivier Desbiens kanadai művésznek például csak pár óra kellett ahhoz, hogy olyan képeket készítsen, mint

egy Mickey egér-vécé hibrid, mosolygó gyerekkatonák, bögyös Karl Marx vagy Hillary Clinton börtönben.

A rendszer egyelőre csak korlátozott mennyiséget tud elraktározni a matricákból, és emiatt most nem lehet több ilyen képet készíteni. Azonban kétségtelen, hogy a nagy érdeklődés miatt a Meta nem fogja leállítani a programot – csak erősebb korlátokat fog rá bevezetni.

A Meta valószínűleg nem így tervezte

Kissé megdöbbentőnek hathat, hogy egy olyan nagy cég, mint a Meta, annyira kevés védőkorlátot tartalmazó MI-eszközöket tesz nyilvánossá, hogy azok olyan képeket generálnak, amelyek nemzetközi incidenseket indíthatnak el.

De ez a probléma minden MI-modellt érint – az OpenAI például a Dall-E képgeneráló eszközsorozatába is kénytelen volt védőkorlátokat beépíteni, hogy a felhasználók ne tudjanak pikáns képeket generálni.

Mint minden generatív MI-rendszer esetében, a modellek is adhatnak pontatlan vagy nem megfelelő kimeneteket. Ezeket a funkciókat továbbfejlesztjük, ahogy haladunk előre, és ahogy egyre többen osztják meg velünk visszajelzéseiket

– áll a vállalat közleményében.

A Meta számos más MI-alapú eszközt is piacra dob, miután a metaverzumprojektje eddig kevés eredményt hozott.

A legutóbbi bejelentések szerint olyan chatbotok kiadását is tervezik, amelyeknek „személyiségük" lesz; majd idővel kiderül, hogy ez jobban beválik-e - írja a Világgazdaság.