Csodálatos Liszt-ünnep New Yorkban

György Ádám a Carnegie Hallban
Vágólapra másolva!
A világ egyik legjelentősebb zongoraversenyévé nőtte ki magát a New York-i Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, amit ezúttal is a Carnegie Hall nagytermében tartanak meg október 6-án. A zongoraverseny művészeti igazgatója, a Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, György Ádám szerint nemcsak a négy ifjú tehetség a győztese a versenynek, hanem minden magyar, hiszen szavak nélkül beszélhetünk értékeinkről jelentős szakmai és médiaérdeklődés által övezve.
Vágólapra másolva!

– fogalmazott György Ádám.

György Ádám rendszeres fellépője a Carnegie Hallnak. Forrás: Origo

A zsűriben György Ádám zsűrielnök meghívására idén is Farkas Gábor és Steven Spooner, a Johns Hopkins Egyetem professzora kapott helyet. A döntőben a Johns Hopkins Egyetem hallgatója, Ningxin Zhan mellett Klyde Ledamo, Honbgo Cai a Juilliardról, valamint Huiping Cai jutott be a Yale Egyetemről.

Az alapító és művészeti vezető, György Ádám szerint

a versenynek nemcsak négy győztese van a négy döntős személyében, akik életre szóló lehetőséget kapnak a Carnegie Hall nagytermében a fellépéssel, hanem a közönség is páratlan művészi élménnyel gazdagodik.

Emellett Liszt Ferenc művészetén keresztül Magyarország is kiemelt figyelmet kap a világ kulturális ütőerén ezekben a kihívásokkal teli időszakban.

György Ádám a BL-döntőn és az Európa-bajnokság megnyitóján is fellépett már és rendszeres fellépője a New York-i Carnegie Hallnak. Nemcsak előadóként, hanem a New York-i Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny alapítójaként és művészeti igazgatójaként is Liszt Ferenc művészetét évről évre milliókhoz juttatja el. Az idei BL-döntő megnyitóján az ő játékára vonultak ki a csapatok: saját átiratban játszotta a Bajnokok Ligája-himnuszt Isztambulban az Atatürk Stadionban.

A 2020-ban Liszt Ferenc-díjat nyert művész korábban is szerepelt már nagyszabású sporteseményen: Varsóban a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság nagyszabású nyitóünnepségén lépett fel, amelyen Chopin Vihar etűdjének előadását mintegy 300 millió néző követte élőben világszerte.

Tanít és előad a Harvard Egyetem, a Brit Columbia Vancouveri Egyetem, a Szingapúri Nemzeti Egyetem, a Nanyang Szingapúri Képzőművészeti Akadémia zongora tanszékein. Kastélyakadémiáját 25 évesen alapította, amely ma már a világ egyik legkeresettebb nyári zongora-mesterkurzusává nőtte ki magát.