Több ezren meghaltak, nem keresik tovább az afgán földrengés áldozatait - fotók

Zenda Dzsan körzet, 2023. október 10.
Öccse sírhantjánál gyászol egy fiú a földrengés sújtotta Herát nyugati tartomány Zenda Dzsan körzetében 2023. október 9-én. A két nappal korábbi, 6,3-as erősségű földmozgás epicentrumát Herát nagyvárostól 30 kilométer
A földrengés áldozatai többségében nők és gyerekek voltak.
Vágólapra másolva!
Befejeződik a világ egyik legtöbb halálos áldozatával járó, - északnyugat Afganisztánt sújtó - földrengés mentési munkálatai, mivel a katasztrófa óta eltelt idő miatt csekély az esélye, hogy a romok alatt túlélőket találnak.
Vágólapra másolva!

A vasárnap közzétett legfrissebb hivatalos adatok szerint a Herát városától északnyugatra történt földrengésben több mint 2400 ember meghalt és több mint kétezren megsérültek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint a tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház semmisült meg vagy rongálódott meg részlegesen.

Az áldozatok többsége nő és gyerek

- tették hozzá.

A földrengés áldozatai többségében nők és gyerekek voltak. Forrás: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Már majdnem teljesen befejeződött a mentési művelet

- közölte az afganisztáni katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője hozzátéve, hogy egyes falvakban még mindig folynak a mentési munkálatok.

600 ház dőlt össze vagy rongálódott meg. Forrás: MTI/AP/Omid Haqjoo

A WHO szombaton arra figyelmeztetett, hogy az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) ötmillió dollár (1,8 milliárd forint) értékű támogatást különített el az afganisztáni földrengés károsultjai számára, de azonnali anyagi hozzájárulás csak néhány országból érkezett.

Több, mint 2400 ember halt meg. Forrás: MTI/AP/Ibrahim Noruzi

A közép-ázsiai országot gyakran sújtják földrengések, különösen a Hindukus-hegységben, közel ahhoz a ponthoz, ahol az eurázsiai és az indiai tektonikus lemez találkozik.

Tavaly júniusban egy 5,9-es erősségű földrengés, amely az elmúlt közel 25 év legsúlyosabb földrengése volt Afganisztánban, több mint ezer ember halálát okozta, és több tízezer embert tett otthontalanná az elszegényedett délkeleti Paktika tartományban.

Afganisztán már most is súlyos humanitárius válsággal küzd, amióta a tálibok 2021-ben visszatértek a hatalomba, miután a nemzetközi közösség nem ismeri el őket hivatalos kormányként az országban, amelynek nemzetközi segélyezése szinte teljesen leállt.