Itt a szaúdi háborús bejelentés, erre senki sem számított

Palesztina; háború; izraeli háború; konfliktus, 2023.10.12.
Gáza, 2023. október 11. Sűrű fekete füst tör a magasba egy izraeli légitámadást követően Gázában 2023. október 11-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások legalább 900 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
A szaúdi koronaherceg az Izrael és a Hamász közötti háború eszkalációjának megfékezéséről egyeztetett szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel is.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia "szakadatlan erőfeszítéseiről" számolt be Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg az Izrael és Hamász között kirobbant háború eszkalációjának megállítása érdekében Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott szerdai telefonos egyeztetése során - tudatta a szaúdi állami hírügynökség.

A koronaherceg korábban közleményben hangoztatta a Gázai övezet elleni izraeli támadások leállításának szükségességét.

A török elnöki hivatal szerint Erdogan arról is tájékoztatta a szaúdi koronaherceget szerdai egyeztetésükön, hogy Ankara humanitárius segélyszállítmányok küldését tervezi a háborúban érintett területekre.

Ankara közvetítői szerepet kíván betölteni a konfliktus kezelésében, amely során a Hamász fegyveresei izraeli városokat dúltak fel, ezerkétszáz embert mészároltak le és túszokat hurcoltak el Gázába. A szombati fegyveres támadás az elmúlt évtizedek legsúlyosabb behatolása volt az izraeli területekre a Hamász részéről. Izrael légicsapásokkal válaszolt a támadásokra, amelyek során a gázai egészségügyi minisztérium információi szerint több mint ezeregyszáz ember vesztette életét.

Egyre súlyosabb a helyzet a Gázai övezetben Forrás: NurPhoto via AFP/Momen Faiz/NurPhoto/Momen Faiz

A szaúdi koronaherceg szerdán Ebrahim Raiszi iráni elnökkel is megvitatta telefonon a közel-keleti helyzet fejleményeit. Az egyeztetések középpontjában az "iszlám világ egysége" állt - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

Ez volt a két vezető közti első egyeztetés azóta, hogy Kína közvetítésével márciusban a két ország diplomáciai kapcsolatai helyreállításáról állapodott meg.

Mohamed bin Szalmán biztosította az iráni elnököt afelől, hogy a királyság minden tőle telhetőt megtesz a párbeszéd fenntartásáért az összes nemzetközi és regionális féllel a kiújuló erőszak megállítására - írta az SPA szaúdi állami hírügynökség. A koronaherceg leszögezte: Szaúd-Arábia minden körülmények között elutasítja a civilek elleni támadásokat.