Drámai amerikai bejelentés: egyre nagyobb bajban van Ukrajna az izraeli háború miatt

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
US President Joe Biden (R) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a visit in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hadseregéért felelős államtitkár szerint hazája nem biztos, hogy egy időben el tudja látni Izraelt és Ukrajnát is fegyverekkel. Egyre több képviselő és szenátor kéri azt, hogy az Ukrajnának szánt segélyeket irányítsák át a terrortámadás alatt álló Izraelnek.
Vágólapra másolva!

A hadsereg legfőbb civil vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok képes-e egyszerre támogatni Izraelt és Ukrajnát, különösen a 155 mm-es tüzérségi lövedékek szállításával kapcsolatban. Christine Wormuth, az amerikai hadseregért felelős államtitkár elmondta, hogy a hadseregnek több pénzre lenne szüksége a kongresszustól ahhoz, hogy egyszerre tudja ellátni az izraeli és az ukrán erőket.

Bidennek egyre kényelmetlenebbé kezd válni Zelenszkij Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Wormuth az Egyesült Államok Hadseregének Szövetsége (AUSA) sajtótájékoztatóján elmondta,

Ukrajna felfegyverzése már eddig is Izrael rovására ment. Januárban ugyanis az amerikai tisztviselők elismerték, hogy

az Izraelben lévő fegyverkészletükből, amely vészhelyzetekben az izraeli erők számára raktárként szolgál, Ukrajnának szállítottak fegyvereket.

Az országoknak többnyire különböző típusú fegyverekre van szükségük. Izrael nagymértékben támaszkodik az F-16-os és F-35-ös vadászrepülőgépekről és Apache helikopterekről kilőtt precíziós levegő-föld lőszerekre, amelyek közül egyik sincs az ukrán arzenálban. A 155 mm-es tüzérségi lövedékek kérdése, amelyekre mindkét országnak égető szüksége van, azonban valószínűleg nagy jelentőséggel bír majd – számol be minderről a V4NA.

Az Egyesült Államok eddig valamivel több mint egymillió 155 milliméteres lövedéket küldött vagy ígért Ukrajnának.

Ennek jelentős része, kevesebb mint a fele, az Izraelben és Dél-Koreában lévő készletekből származott egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint.

Josh Hawley szenátor hétfőn azt követelte, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyeket azonnal irányítsák át Izraelbe.

Izraelnek égetően szüksége van a tüzérségi lövedékekre Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Mint mondta:

Miközben a republikánusok több támogatást követelnek Izraelnek, egyes törvényhozók azt remélik, hogy ezzel egyidejűleg több támogatást tudnak kicsikarni Ukrajna számára is.

A Biden-kormányzat további 24 milliárd dolláros támogatást kért Ukrajnának, a már lekötött 113 milliárd dolláron felül,

de a képviselőház republikánus képviselői nem voltak hajlandóak ezt a nemrég elfogadott rövid távú kormányzati finanszírozási intézkedéshez csatolni, miközben egyre nagyobb az ellenállás az Ukrajnára fordítandó forrásokkal szemben.