Itt vannak az újabb brutális részletek a gázai kórház melletti robbantásról - videók

TOPSHOTS Horizontal
This picture taken from Israel's southern city of Sderot shows smoke billowing over the northern Gaza Strip during Israeli bombardment on October 18, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, when Palestinian Hamas militants in the Gaza Strip entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a keddi, több száz halálos áldozattal járó gázai kórház elleni támadást az arab terroristák hajtották végre. Egy lehallgatott telefonbeszélgetésen két Hamász-ügynök a gázai kórházban landoló, sikertelenül kilőtt Iszlám Dzsihád rakétáról beszéltek. A támadás miatt több országban is jelentős tüntetések voltak, és több helyen az izraeli diplomáciai képviseleteket is megtámadták. Joe Biden szerdán Izraelbe látogatott, míg kedden Olaf Scholznak egy óvóhelyre kellett menekülnie. Magyarország egyelőre nem tudja kimenteni azt a 15 magyar állampolgárt, akik a Gázai övezetben rekedtek. 
Vágólapra másolva!

Kedden rakétacsapás ért egy Gázai övezetben egy kórházat. Az eddigi adatok szerint legalább 200-300 ember meghalt, és több mint 2000-en megsebesültek. Az arabok mindenféle bizonyítékok nélkül az izraeli felet vádolták meg a támadással. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerda délelőtt nyilvánosságra hozott egy felvételt, amely állításuk szerint egy lehallgatott telefonbeszélgetés volt két Hamász-ügynök között, akik a gázai kórházban landoló, sikertelenül kilőtt Iszlám Dzsihád rakétáról beszéltek.

A telefonbeszélgetések mellett a robbanás videófelvételei is az izraeli álláspontot látszanak alátámasztani. Nemcsak az izraeli légifelvételeken, hanem az Al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna felvételein is látszik, hogy rakéta zuhant a kórházra, amelyet nem a levegőből indítottak.

A szóvivő szerint bizonyító értékűek a kórház környékéről készült légi fényképfelvételek is, melyek a becsapódás előtt és után készültek.

A bombák ugyanis krátert hoznak létre, s ilyen nincs a kórháznál, és az izraeli légicsapások rombolást okoznak a környező épületekben, de ezúttal ez sem történt meg.

Az Iszlám Dzsihád lőtte ki a rakétát a felvétel szerint

"A Hamász tudta, hogy az Iszlám Dzsihád a felelős, ezért kampányt indított" - mondta Daniel Hagari szerda reggel az elfogott telefonbeszélgetések alapján. "Sok sajtóorgánum azonnal továbbadta a Hamász ellenőrizetlen állításait, hazugságait. Szeretnék valamit világossá tenni: nem lehet olyan gyorsan megérteni, hogy mi történt, mint ahogy a Hamász kijelentette, hogy tudja" - tette hozzá a szóvivő.

"- Először látunk rakétát így becsapódni, ezért mondjuk, hogy az Iszlám Dzsihádé volt.
- Micsoda?
- Azt mondják, a Dzsihádé volt.
- A miénk?
- Úgy tűnik!
- Ki mondja?
- Azt mondják a lövedék srapneleiből, hogy ez helyi gyártmány, nem olyan, mint az izraeli rakéták repeszei" - hangzik el a többi között az elfogott hangfelvételeken.

A legújabb bizonyítékok szerint az arab terroristák robbantották fel a gázai kórházat (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Jack Guez

Ellenséges rakétát lőttek Izraelre

Korábban az IDF azt közölte, hogy a hírszerzési információk és számos forrás alapján a palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a felelős a gázai kórházat eltaláló rakéta indításáért. „A hadsereg működési rendszereinek elemzéséből kiderült, hogy ellenséges rakétákat lőttek Izraelre, amelyek elhaladtak a kórháznál a becsapódás idején” - közölték a katonai illetékesek az adatok átvizsgálása és tanulmányozása alapján.

Az izraeli külügyminisztérium közzétett olyan felvételeket, amelyeken Izrael felé indított rakéták láthatók a kórház robbanása közben. Az izraeli külügyminisztérium is közleményt adott ki, amelyben a hadsereg álláspontját idézte, miszerint

AZ ISZLÁM DZSIHÁD SIKERTELEN RAKÉTAKILÖVÉSE OKOZTA A TÖBB SZÁZ CIVIL ÉLETÉT KÖVETELŐ ROBBANÁST


a Gázai övezet Zeitun negyedében.

Jaír Lapid, a kneszet ellenzéki vezetője a katonai közlemény után azt írta, hogy "nemcsak a mi gyermekeinket ölik meg, hanem az ő gyermekeiket is".

Több országban is tüntettek

A támadás után tüntetők ezrei gyűltek össze Izrael konzulátusa előtt Isztambulban. A török parlament valamennyi politikai pártja közös nyilatkozatot írt alá, amelyben elítélik Izraelt a gázai kórházak elleni támadásokról szóló hazug Hamász jelentések miatt.

Tüntetők Bejrútban:

Teheránban is tüntettek Izrael ellen:

Biden Izraelbe látogat, Scholznak menekülnie kellett

Szerdán Izraelbe érkezett Joe Biden amerikai elnök. Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Isaac Herzog elnök a Ben Gurion repülőtéren fogadta az elnököt, mielőtt Tel-Avivban találkoznak. A látogatás az eddigi hírek szerint mintegy ötórás lesz.

Olaf Scholz német kancellár kedd esti izraeli látogatásának befejezéseként egy óvóhelyre menekült, miután küldöttségének a Gázából érkező rakétatűz miatt evakuálni kellett a repülőgépét

– közölték a vele utazó újságírók. A légiriadó megszólalt, amikor Scholz és csapata felszállni készült a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről, és a kancellárt elővigyázatosságból rövid időre biztonságos helyre vezették. Az incidens egy részét Sara Sievert német riporter által megosztott felvételek rögzítették, amelyeken tanácsadói és újságírók láthatók, amint elhagyják a gépet és a kifutópályán fedezékbe vonulnak.

Bár az első jelentések szerint Scholzot az ijedtség alatt a földre is kényszerítették, Robin Alexander újságíró, aki szintén a delegációval tartott, később tisztázta, hogy a vezetőt egy közeli óvóhelyre vitték. Alexander megjegyezte, hogy "személyesen látott robbanásokat az égen" a repülőtér felett, amikor az izraeli légvédelem működésbe lépett.

Scholz és a többi utas a Bild című német lap szerint néhány perccel az evakuálás után, egy további biztonsági ellenőrzést követően visszaszállhatott a gépre. A lap hozzátette, hogy a kancellár "saját szemével láthatott két robbanást", és azt írta, hogy csapata a "drámai felszállás" után biztonságban leszállt Kairóban.

A kancellár Tel-Avivban tett látogatása során többször is kénytelen volt a német nagykövetségen menedéket keresni az Izrael és palesztin fegyveres csoportok közötti harcok miatt.

Őket egyelőre nem tudják kimenekíteni

Időközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt közölte, hogy a Gázai övezetben rekedt 15 magyar állampolgárral továbbra is folyamatosan tartják a kapcsolatot. Hozzátette, hogy a tel-avivi és kairói nagykövetségeik szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a magyarok biztonságosan elhagyhassák az övezetet, de erre sajnos egyelőre nincs lehetőség. Szijjártó bejegyzése szerint

a diplomaták legutóbb szerda reggel, alig egy órája győződtek meg arról, hogy valamennyien épségben vannak,

még a rendkívül nehéz körülmények ellenére is.