Itt a drámai orosz bejelentés az izraeli háborúról, most minden megváltozhat

izrael, palesztin, konfliktus, háború, Rafah, Gáza, 2023. 10. 14.
A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások 2215 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben
Vágólapra másolva!
Komoly kockázata van annak, hogy regionális méretűvé szélesedhet a gázai konfliktus, Oroszország kapcsolatban áll Törökországgal az ügyben - jelentette ki az orosz külügyminiszter Phenjanban újságíróknak.
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov szólt arról is, hogy provokációk azok a kísérletek, amelyek Iránt hibáztatják a gázai válságért.

A moszkvai diplomácia vezetője hangoztatta, az orosz fél számít az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséről szóló konzultációk folytatására, amelyek egy része a következő napokban várható.

Az elkövetkező napokban lesznek olyan megbeszélések, amelyek során kiderül, hogy mennyire reális erre számítani" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a valódi mechanizmus "egy ENSZ BT-határozat lehetne, amely felszólít minden felet, hogy hagyjon fel minden erőszakos akcióval, és biztosítsa a humanitárius kérdések megoldását, figyelembe véve a Gázai övezetet és az ott élő több millió embert fenyegető valódi katasztrófát".

Bár nem vagyok biztos abban, hogy ha ez az állásfoglalást elfogadták volna, akkor ez megtörtént volna, hogy tűzszünetet hirdettek volna, hogy a humanitárius kérdésekkel foglalkozzanak" - emelte ki Lavrov.

Oroszország hajlandó megvitatni és megfontolni Törökország kezdeményezését, amely az izraeli-palesztin konfliktusban részt vevő felek számára egy garanciavállaló országok rendszerének létrehozására irányul, Moszkva és Ankara kapcsolatban áll a kérdésben - közölte.

"Készek vagyunk megvitatni minden konstruktív javaslatot. Azt a kezdeményezést, amelyet a minap már hallottam, egyértelműen a de-eszkaláció, a helyzet normalizálásának vágya motiválja. Hogy pontosan mit jelent ez, azt természetesen török barátainktól szeretnénk hallani, akikkel ebben a kérdésben is kapcsolatban állunk" - mondta.

"Támogatjuk, hogy minden megközelítés a felek érdekeinek egyensúlyán alapuljon, ne pedig valakinek az érdekeit erőltessük mások érdekeinek rovására. Nekem úgy tűnik, hogy a török kezdeményezést az ilyen egyensúly biztosítására irányuló törekvés diktálja. Készek leszünk együttműködni ennek megfontolásában" - vélekedett az orosz miniszter.

Hakan Fidan török külügyminiszter korábban azt mondta, Ankara azt tervezi, hogy javasolja az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) tagjainak, hogy fontolják meg a palesztinok és Izrael közötti konfliktus rendezésében való részvétel gondolatát egy olyan rendszer alapján, amely mindkét fél számára garanciavállaló országokat tartalmaz, amelyeknek felelősséget kell vállalniuk a rendezés feltételeinek végrehajtásáért.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek,

valamint legkevesebb 199 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már megközelíti a 3500-at, a sebesülteké pedig a 12 ezret is átlépte.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről.

A Gázai-övezetben működő baptista kórházat kedden ért rakétatámadásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg.

A Hamász és a Palesztin Nemzeti Hatóság Izraelt okolta és "mészárlással" vádolta a hadsereget, míg Izrael szerint a robbanás az Iszlám Dzsihád elhibázott rakétakilövésének a következménye. A terrorszervezet szintén tagadja felelősségét a robbanásban.