Lemondott a belga igazságügyi miniszter

VANQUICKENBORNE, HAND OUT, Vertical
ATTENTION EDITORS: NO SALES This undated handout picture shows a self portrait Justice Minister Vincent Van Quickenborne released on his social media accounts on Saturday 24 September 2022, reacting to the news his family and himself are put under extra protection due to threads. BELGA PHOTO HANDOUT CABINET OF THE JUSTICE MINISTER (Photo by HANDOUT CABINET OF THE JUSTICE M / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását Vincent Van Quickenborne belga szövetségi igazságügyi miniszter péntek este, politikai felelősséget vállalva a belga fővárosban hétfőn történt terrortámadás kapcsán - közölte az RTBF belga közmédia.
Vágólapra másolva!

A miniszter azért döntött a posztjáról való távozás mellett, mert egy pénteken napvilágra került információ szerint Tunézia valamivel több mint egy évvel ezelőtt a hétfői merénylet elkövetőjének, Abdesalam Lassoudnak a kiadatását kérte, a kérvényt azonban nem dolgozták fel a belga hatóságok.

– közölte a miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, bocsánatot kérve egyben a mulasztás "drámai következményeiért."

A hétfő esti merényletben a tunéziai elkövető agyonlőtt két svéd futballszurkolót, aki a svéd-belga Eb-selejtezőre érkezett Brüsszelbe, egy harmadik embert pedig megsebesített. A férfi menedékkérelmét 2020-ban elutasították, ennek ellenére továbbra is illegálisan Belgiumban élt.

Abdesalam Lassoudra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban találtak rá kedd reggel a rendőrök, és tüzet nyitottak rá. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. A merénylő közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte.