Lázadó csoportok több mint 35 buszt gyújtottak fel Rio de Janeiróban

rio
Vágólapra másolva!
Rio de Janeiro kormányzója, Cláudio Castro próbálja visszaszorítani a szervezett bűnözést a városban. Pár napja rendőrök lelőtték Rezendét, aki Rio egyik leghírhedtebb bűnözői vezetőjének unokaöccse volt. Erre reagálva helyi militarista gengszterek példátlan támadást indítottak a riói tömegközlekedési rendszer ellen.
Vágólapra másolva!

A bűnözők legalább 36 buszt, négy teherautót és egy vonatot gyújtottak fel hétfőn. Rio kormányzója szerint a támadások megtorlásként történtek, mert a rendőrség különleges erői megölték Matheus da Silva Rezende magas rangú vezetőt.

Az erőszak kitörése Brazília leghíresebb városának egyes részeit teljesen megbénította, és legalább 45 iskola bezárt, ami diákok ezreit érintette.

A jelentések szerint a támadások egyszerre, legalább kilenc különböző területen - Cosmos, Campo Grande, Inhoaíba, Guaratiba, Madureira, Paciência, Santa Cruz, Sepetiba és Recreio dos Bandeirantes - történtek, ahol körülbelül egymillió ember él.

Kormányzati tisztviselők és médiajelentések a széles körben rettegett milíciáknak tulajdonították az erőszakot.

A helyi milíciák olyan politikai kapcsolatokkal rendelkező maffia jellegű csoportok, amelyek az elmúlt két évtizedben hatalmas területeket foglaltak el Rióban.

A milíciák szolgálaton kívüli rendőrökből és börtönőrökből alakult közösségi önvédelmi csoportokként kezdték életüket, majd gyilkos bűnözői maffiákká alakultak. Mára egy olyan nagy területet tartanak ellenőrzésük alatt, amely majdnem akkora, mint Birmingham, az Egyesült Királyság második legnagyobb városa.

Castro kormányzó közölte, hogy a hétfői támadásokkal összefüggésben 12 bűnözőt tartóztattak le, akik ellen terrorcselekmények miatt emelnek vádat.

Az erőszakos cselekményekre órákkal azután került sor, hogy lelőtték a 24 éves Rezendét, aki az egyik leghírhedtebb helyi bűnöző vezetőnek, Luis Antonio da Silva Bragának az unokaöccse.

Rezendét a hírek szerint egy rendőrségi művelet során lőtték le Três Pontesben, amely a milícia hírhedt fellegvárának számít.

Biztonsági szakértők rávilágítottak arra, hogy az egymást követő kormányok nem tudják megfékezni a szervezett bűnözést - írta a The Guardian.