Titokban Moszkvával üzletelnek, közben Európát megnyomorító oroszellenes szankciókat követelnek

Zelenszkij kifordul Macron öleléséből
Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and French Fresident Emmanuel Macron embrace after giving a press conference in at Mariinsky Palace in Kyiv, on June 16, 2022. - The leaders of major EU powers France, Germany and Italy vowed on June 16 to help Ukraine defeat Russia and to rebuild its shattered cities, in a visit to a war-torn Kyiv suburb. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban lebukott néhány olyan állam, amely az Oroszország elleni szankciók mellett kardoskodik, titokban azonban Moszkvával üzletel. Ezek az államok nemcsak egyszerűen fenntartották energetikai kapcsolataikat az oroszokkal, de az idén több energiahordozót vagy nukleáris fűtőanyagot vásároltak tőlük, mint bármikor korábban.
Vágólapra másolva!

Oroszellenes retorika, és közben virágzó üzleti kapcsolatok

Az Energiagazdasági és Pénzügyi Elemzőintézet kimutatása szerint az orosz cseppfolyósított gázt importáló európai országok közül az Egyesült Királyság nullára csökkentette az orosz LNG-importot; Hollandia a tavalyi harmadát vásárolta meg, Olaszország és Franciaország pedig tulajdonképpen megfelezte a mennyiséget.

A Mandiner cikke szerint azonban Spanyolország és Belgium igazi „rosszfiúk",

hangzatos kijelentéseik ellenére valójában nem sikerült érdemben csökkenteniük az orosz LNG-től való függésüket – sőt, növelték azt.

Belgium a tavalyi 1,9 milliárdról 3,1 milliárd köbméterre, azaz 63 százalékkal (!) növelte; Spanyolország pedig (5,3 milliárd köbméteres fogyasztással) 47,3 százalékkal emelte az importot és ezzel Európa legnagyobb orosz LNG-importőrévé nőtte ki magát. A belgák a teljes gázmennyiségük 37, a spanyolok 27 százalékát orosz forrásból szerzik be, annak ellenére, hogy az orosz LNG nem is túl olcsó – átlagosan negyedével volt drágább az amerikai cseppfolyósított gáznál.

A belgák az idei évben 1,3 milliárd eurót fizettek ki az oroszoknak - háromszor annyit, mint az amerikaiaknak. A spanyolok 1,65 milliárd euróért vettek gázt Moszkvától.

A fűtőanyagbiznisz nem áll meg

Nem csak ez a két ország részesítette előnyben az Oroszországgal való üzletelést az Egyesült Államokkal szemben. A csehek az orosz fűtőelembizniszben „érdekeltek", még akkor is, ha nem verték ezt nagydobra.

Miközben Csehország szóban csatlakozott a brüsszeli háborús retorikához, valójában nem szüntette meg minden kereskedelmi kapcsolatát Moszkvával

– írta meg a Magyar Nemzet.

Mint a portálon olvasható, a csehek mindkét atomerőművükbe új generációs, orosz üzemanyagot szereznek be. (A cseh illetékesek korábban még arról beszéltek, hogy Oroszország helyett az Egyesült Államoktól fogják vásárolni a nukleáris fűtőanyagot.)

A csehek az orosz TVEL vállalattól beszerzett fűtőanyagtól biztonságosabb és hatékonyabb működést várnak: a cseh és orosz mérnökök közös fejlesztése azt szolgálja, hogy a korábbinál is több áramot tudjanak karbonmentesen, szabályozhatóan előállítani az országhatárain belül.

A franciák, ha érdekeik úgy kívánják, nem Oroszország-ellenesek

Talán nem véletlen, hogy az Oroszország elleni hangzatos szankciók nem terjednek ki a nukleáris üzemanyag kereskedelmére. Így a háttérben egyes államok és szervezetek óriási üzleteket bonyolítanak le Oroszországgal - ezek közül csupán egy az a francia beszerzés, amely hatalmas mennyiségű újrahasznosított uránról szól.

A Világgazdaság a La Tribune című francia gazdasági napilapot idézve megírta: tíz év óta most először érkezett Franciaországba Oroszországból Remix üzemanyag, ami gyakorlatilag újrahasznosított uránt takar.

Az újrahasznosított uránt a francia állami közműszolgáltató (EDF) használja fel erőművének reaktoraiban.

Az EDF 2018-ban „reaktiválta" azt az orosz partnerségi megállapodását, amely alapján a keleti partner a franciaországi reaktorokban elhasznált urániumot „újrahasznosítja". (Vagyis a kiégett francia fűtőanyagok oroszországi feldolgozás után ismételt üzembe helyezéséről van szó.)

Francia lapértesülések szerint az EDF elismerte: a használt fűtőanyagot 2021-ben küldték ki az orosz félnek. Az EDF nem közölte, milyen hosszú időre kötött szerződést az orosz partnerrel, a francia energetikai tárca pedig nem válaszolt a sajtómegkeresésre.

Csúcsra jár az amerikai-orosz üzlet (is)

Nem csak egyes európai államok kétszínűsége derült ki az Oroszországgal ápolt gazdasági kapcsolatok ügyében.

Az USA 2023 első felében nem kevesebb mint 416 tonna dúsított uránt vásárolt Oroszországtól, ami 2,2-szerese a tavalyi mennyiségnek.

Az Egyesült Államok utoljára 2005-ben szerzett be hasonló mennyiségű uránt Oroszországtól - 418 tonnát.

A mostani adásvétel ellenértéke hozzávetőlegesen 700 millió dollár, jelenlegi árfolyamon átszámolva nagyjából 250 milliárd forint.

A mostani ügyletekkel Oroszország részesedése az amerikai importból 32 százalékra nőtt.

A természetes urán - azaz nem újrahasznosított üzemanyag – is folyamatosan érkezik az unió tagállamaiba Oroszországból.