Húsz nappal meghosszabbította a cseh-szlovák határ ellenőrzését a cseh kormány

koronavírus, vírus, járvány, maszk, védőfelszerelés, határellenőrzés, rendőr, határ, Szlovénia, szlovén-horvát határ
Vehicles, some from Austria, Slovenia and Germany, queue at the Macelj border crossing between Croatia and Slovenia, as many tourists take heed of a recommendation from their home country and leaving Croatia as the number of coronavirus infections rose to 306 on August 22, 2020. (Photo by - / AFP)
Vágólapra másolva!
Az október elején bevezetett intézkedések eredetileg november másodikáig voltak érvényben. A hosszabbítást követően a véletlenszerű ellenőrzések november 22-ig folytatódnak. 
Vágólapra másolva!

Csehország Lengyelországgal és Ausztriával egyeztetve október 4-én vezetett be ellenőrzéseket a szlovák határon a megnövekedett migrációs nyomásra hivatkozva.

- idézte az MTI Vít Rakusan cseh kormányfőhelyettest, belügyminisztert.

A miniszter már egy hete jelezte a cseh-szlovák határ ellenőrzésének várható meghosszabbítását.

A Csehországba tartó illegális migránsok megnövekedett száma miatt a prágai kormány tavaly szeptember végétől idén februárig egyszer már elrendelte a szlovák határszakasz fokozott védelmét.

Ez akkor is komoly bírálatokat váltott ki Pozsonyban.

A cseh hatóságok szerint a jelenlegi helyzet jobb, mint a tavalyi, s az ellenőrzések fenntartására elsősorban a környező országok intézkedései miatt van szükség.

- indokolta a döntést Petr Fiala kormányfő.

Október végén Szlovénia is határellenőrzést vezetett be a horvát és a magyar határon.
Ljubljana azután döntött az ideiglenes határellenőrzés visszaállításról, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén hasonló intézkedést jelentettek be a szlovén határszakaszon.