Óriási katasztrófa jön Európában

eu zászló európa európai unió
Flag of the Europeaen Union, Germany, city of Hannover, 26. February 2015. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
Az EU 1500 milliárd dollárt veszített az oroszellenes szankciók miatt - idézi a Magyar Hírlap Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettest az oroszhirek.hu nyomán. A diplomata nem látja jelét annak, hogy az Unió a közeljövőben megváltoztatná Moszkvával szembeni politikáját, mely hatalmas károkat okoz a tagállamoknak. Ez óriási katasztrófát okoz Európának, Oroszországra pedig gyakorlatilag nincs hatással.
Vágólapra másolva!

„A szankciók bevezetése és az Oroszországgal való együttműködés korlátozására vonatkozó döntések miatt az EU-t ért teljes veszteség óvatos becslések szerint is mintegy 1,5 billió dollárra rúg" – mondta Grusko újságíróknak az üzbegisztáni Szamarkandban megrendezett Verona eurázsiai gazdasági fórumon. Megjegyezte:

az Oroszország és az EU-tagállamok közötti kölcsönös kereskedelem 2013-ban 417 milliárd dollárt tett ki, és azt állította, hogy ez az idén elérhette volna a 700 milliárd dollárt, ha nincsenek az Ukrajnával kapcsolatos szankciók.

Grusko hozzátette, hogy a kereskedelmi forgalom 2022-ben még elérte a 200 milliárd dollárt, de 2023 végére várhatóan 100 milliárd dollár alá csökken.

A diplomata szerint

a német ipari szektornak most háromszor magasabb áron kell földgázt vásárolnia,

mint amennyibe az Egyesült Államokban kerül. Hangsúlyozta, hogy a gyártósorokat fokozatosan áthelyezik Észak-Amerikába, annak ellenére, hogy a német vállalkozások már vörös zászlót emeltek.

Brüsszel eddig 11 szankciócsomagot vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai katonai művelet miatt. A korlátozások száma elérte a tízezret, bár az EU és az Egyesült Államok tisztviselői többször elismerték, hogy

az intézkedések Oroszországra gyakorolt negatív hatása nem volt olyan jelentős, mint várták.