Katonai műholdat állíthat pályára Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea értesítette Japánt, hogy november 22. és december 1. között saját fejlesztésű katonai műholdjának pályára állítását tervezi - jelentette japán parti őrség kedden. Eközben megérkezett Dél-Korea partjaihoz az amerikai Carl Vinson repülőgép-hordozó.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea a katonai kémműholdat hordozó rakétát a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger felé tervezi indítani. Phenjan eredetileg októberre tervezte harmadik indítási kísérletét, a májusi és az augusztusi kudarcba fulladt kísérleteket követően.

Kisida Fumio japán miniszterelnök azonnal elítélte a bejelentést, és biztosított mindenkit afelől, hogy Japán védelmi rendszere készen áll bármilyen váratlan szituációra.

Szöul és Washington is figyelmeztette Phenjant, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által meghozott határozatok tiltják minden ballisztikus rakéta kilövését.

- jelentette ki Kang Hopil altábornagy, a dél-koreai egyesített vezérkari főnökök hadműveleti igazgatója.

Eközben új fázisba lépett az Egyesült Államok és Dél-Korea hónapok óta tartó közös katonai gyakorlatozása;

kedden megérkezett a puszani haditengerészeti támaszpontra a nukleáris meghajtású Carl Vinson repülőgép-hordozó.

Az amerikai 1. repülőgép-hordozó csapásmérő csoport érkezése bizonyítja a dél-koreai-amerikai szövetség közös védelmi pozíciójának és azon elhatározásának szilárdságát, hogy reagáljon az egyre erősödő észak-koreai nukleáris- és rakétafenyegetésre - mondta Kim Dzsihun ellentengernagy, Dél-Korea tengeri hadműveleti központjának igazgatója.

A Carl Vinson a harmadik ilyen típusú amerikai hajó, amely ebben az évben Dél-Koreába érkezett, a Nimitz márciusi és a Ronald Reagan októberi látogatása után.