Bevándorlásellenes áttörés Hollandiában

vote Horizontal
Workers prepare to remove an election sign of Party for Freedom (PVV) leader Geert Wilders near the Binnenhof, a day after the Netherlands general elections, in the Hague on November 23, 2023. Far-right firebrand Geert Wilders faced an uphill struggle to woo rivals for a coalition government after a "monster victory" in Dutch elections that shook the Netherlands and Europe. (Photo by Robin Utrecht / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Visszaadom Hollandiát a hollandoknak – erről beszélt a szerdai hollandiai parlamenti választás győztese Geert Wilders az eredmények megismerése után. A Szabadságpárt minden várakozásra rácáfolva hatalmas győzelmet aratott, és várhatóan tagja lesz a következő kormánynak.
Vágólapra másolva!

A Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) a voksok legkevesebb 23,7 százalékát szerezte meg a Hollandiában szerdán tartott előrehozott parlamenti választásokon. A Szabadságpárt eszerint megkettőzte támogatását a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest; közel 2,5 millió ember szavazott rá.

Nagyot nyert a bevándorlásellenes Geert Wilders a hollandiai választáson Forrás: AFP/Robin Utrecht

A párt a jelenlegi állás szerint a 150 képviselői helyből 38-at szerzett meg, ami több mint kétszerese a jelenlegi 17 mandátumának.

Az ezt megelőző választásokon a Szabadságpárt 2017-ben 20, 2012-ben 15, 2010-ben pedig 24 mandátumot szerzett. Wilders pártja a 2006-os választáson debütált, akkor kilenc mandátumot szerzett.

A Frans Timmersmans korábbi európai uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöld Baloldal és a Munkapárt formációja a második helyen végzett 24 mandátummal, ami 8 képviselői székkel több a két párt jelenlegi képviselői helyeinél. Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) is a második helyre szorult, mandátumainak száma a jelenlegi 34-ről 24-re csökkent.

Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

A Mark Rutte vezette holland kormány júliusban mondott le, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.

Az korábban is nyilvánvaló volt, hogy abszolút többséget egyik párt sem szerezhet, és a kormányalakításhoz legalább három erő szövetsége szükséges.

Győzelmi beszédében Wilders azt ígérte, hogy véget vet a menedékkérők és migránsok cunamijának, visszaadja Hollandiát a hollandoknak.

– jelentette ki.