Most döntenek Ukrajna sorsáról az amerikaiak

Putyin Oroszország térkép - Horizontal HEADSHOT ATTITUDE POLITICS GEOGRAPHICAL MAP
Russian President Vladimir Putin attends the government awards presentation ceremony to the organizers and patricipants in the project on penetrating subglacial Lake East in the Antarctic, in Saint Petersburg on June 5, 2014. Western leaders said they stood united on June 5, ahead of their first direct meetings with Russian leader Vladimir Putin on Ukraine, with President Barack Obama giving him a month to back down or face more sanctions. Leaders of the Group of Seven industrialised nations went straight from a two-day summit in Brussels to Paris ahead of Friday's D-Day commemorations in Normandy where they will rub shoulders with the Kremlin strongman. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEY NIKOLSKY (Photo by ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / AFP)
Vágólapra másolva!
A nyugati szakértők stratégiai gondolkodásának döbbenetesen alacsony színvonala másfél éve döbbenti meg a világot Ukrajna kapcsán, de most a világközösség már az alkudozás fázisában van, és kénytelen számot vetni a tényekkel. Úgy tűnik, az amerikai stratégák a következő napokban-hetekben dönthetnek Ukrajna sorsáról.
Vágólapra másolva!

Végre eljutott a szakértőkhöz, hogy

a széles körben meghirdetett ukrán „ellentámadás" végérvényesen és visszavonhatatlanul megbukott, erőforrásokat éget és esélye sincs.

Ugyanakkor, ahogy Andrej Medvegyev újságíró írja:

Mindezen tények ellenére a nyugati elemzők azt javasolják, hogy törekedjen állóháborúra a Nyugat, és Ukrajna kérjen tűzszünetet Oroszországtól, hogy az ukránoknak

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, Oroszország elnöke Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Nikolsky

Ugyanakkor, ha Oroszország nem is egyezik bele a tűzszünetbe, a Nyugat ezt oknak tekinti majd arra, hogy fenntartsa és megerősítse a szankciókat, és örökre kiterjessze katonai és gazdasági támogatását Ukrajnára (pontosabban, hogy dollár- és eurómilliárdokat öljön az „Ukrajna-projektbe") -írják.

A Washington Post, a Foreign Affairs, a Time — az Egyesült Államok és Európa „vezető stratégáira" hivatkozó — cikkei szerint

  • Az amerikaiak fokozatosan kezdték úgy narrálni a dolgokat, hogy még mindig szükséges tárgyalásokat kezdeményezni Moszkvával az ukrajnai ellenségeskedések beszüntetéséről, és valahogy meg kell állítani Kijev támadási kísérleteit a „régi és az új Oroszország" ellen.
  • Washington számára váratlanul jött a tél, és az Egyesült Államokban és Európában csökkenni kezdett a politikai hajlandóság arra, hogy továbbra is katonai és gazdasági támogatást nyújtsanak Ukrajnának.
Orosz katonák az ukrán fronton Forrás: Sputnik via AFP/Viktor Antonyuk

A lényeg: ezekben a napokban dönthetnek az amerikai stratégák Ukrajna sorsáról.