Horogkereszteket festettek a földre Párizsban

Eiffel-torony, Párizs
Csodás látvány, de egy ilyen fotó csak engedéllyel készülhet el és jelenhet meg
Vágólapra másolva!
Tizenhárom, szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben helyi igazságügyi források szerint.
Vágólapra másolva!

A tetten ért gyanúsítottak közül

heten szerepelnek az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásban.

A párizsi ügyészség tájékoztatása szerint a 13 embert faji, etnikai, nemzetiségi vagy vallási alapon elkövetett, mások tulajdonát megrongáló vagy károsító cselekmény, valamint gyűlöletre, erőszakra vagy faji megkülönböztetésre való nyilvános uszítás miatt tartóztatták le.

Franciaországban több mint 1500 antiszemita cselekményt regisztráltak

a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadása óta. Ez háromszor annyi, mint amennyi a tavaly egész évben elkövetett antiszemita cselekmények száma; 2022-ban 436 esetet jelentettek a hatóságoknak.

Eközben szombat este szélsőjobboldali aktivisták felvonulást tartottak a közép-franciaországi Lyon közelében található Romans-sur-Isere városban, miután egy szomszédos település, Crépol falunapján múlt hétvégén

egy 16 éves fiú halálos sebet kapott, amikor a bálozókra rátámadt egy késekkel felfegyverkezett csoport.

Az üggyel kapcsolatban bűnszövetkezetben elkövetett emberölés miatt indult eljárás kilenc gyanúsított, köztük három gyerek ellen, akik az ellenzéki pártok értesülése szerint észak-afrikai bevándorló, vagyis migráns családokból származnak. A szombati szélsőjobboldali tüntetésen a rendőrök húsz embert bilincseltek meg és vittek be a kapitányságra, közülük 17-et őrizetbe is vettet rendfenntartó erőkkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények miatt - közölte a helyi prefektúra. A France Info közszolgálati hírrádió tudósítása szerint a körülbelül 80 felvonuló köveket és tűzijátékokat dobált a rendőrök felé.