Ferenc pápa elárulta, hogy mikor mond le a tisztségéről

Ferenc pápa mobiltelefon
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa egy interjúban arról beszélt, hogy egészségügyi problémái ellenére sohasem gondolt lemondásra, Isten akaratára bízza távozását. Az egyházfő azt is elárulta, hogy nem a Szent Péter-bazilikában akarja, hogy eltemessék.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa hangoztatta, szem előtt tartja elődje, XVI. Benedek döntését, de azt kéri az Úrtól, akkor mondhassa, hogy elég volt, akármelyik pillanatban is következzék be. A pápa arra utalt, hogy XVI. Benedek 2013 februárjában saját döntéséből távozott az egyházfői tisztségből fizikai gyengeségére hivatkozva.

XVI. Benedek volt a második pápa az egyház történetében, aki lemondott.

A német pápa egy vatikáni kolostorba vonult vissza, ahol tavaly december 31-én halt meg.

XVI. Benedek pápa temetése Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

- mondta Ferenc pápa. A 86 éves egyházfő hangsúlyozta, hogy amikor az ember öregszik, el kell kezdenie készülődni.

Ferenc pápa mobiltelefon Forrás: Daniel Ibáñez/EWTN News

Ferenc pápa már utasításokat adott a temetésével kapcsolatban.

Elődei többségével ellentétben azt akarja, hogy ne a Szent Péter-bazilikában, hanem a Santa Maria Maggiore-bazilikában helyezzék el a sírját. Az argentin pápát szoros kapcsolat fűzi a második legnagyobb római bazilikához, amelyben a várost oltalmazó Szűz Mária-ikont őrzik. Ferenc pápa ennél a szent képnél szokott imádkozni utazásai előtt és után.

A Santa Maria Maggiore-bazilikában eddig öt pápát, V. Piust, V. Sixtust, XIII. Kelement, V. Pált és IX. Kelement temették el.

Ferenc pápa azt is elárulta, hogy a pápai temetési szertartások egyszerűsítésén dolgozik - írta a Reuters.

- jelentette ki.

Az interjút készítő újságíró, Valentina Alazraki közösségi oldalán megírta, hogy a beszélgetés a spanyolajkú dél-amerikai országokban különösen tisztelt Guadalupei Szűz december 12-i ünnepe alkalmából készült.