Elloptak egy négy méter magas Van Gogh-szobrot Hollandiában - fotók

Vágólapra másolva!
Ellopták az észak-hollandiai Drenthe tartomány Assen városában Vincent van Gogh nemrégiben felállított, négy méter magas, ezer kilogrammos szobrát - tájékoztatott Kjelt Vosjan, a szobor felállításáért felelős Vaart in Assen egyesület munkatársa az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál szerdai tudósítása szerint.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint feltételezhető, hogy a holland festőt ábrázoló szobor keddre virradóra tűnt el - írja az rtvdrenthe.nl.

Az elkövetők a szobor talapzatának támasztva üzenetet hagytak hátra, amelyre azt írták:

Kjelt Vosjan azt közölte, hogy csak korlátozott információik vannak az esetről.

- fogalmazott, majd hozzátette: az egyesület most a közeli vállalkozások biztonsági kameráinak felvételét próbálja megszerezni, hogy azonosítsa a tolvajokat.

Közölte továbbá:

azt feltételezik, hogy az eset egy szilveszteri tréfa lehetett, ami annak lehetőségét hordozza magában, hogy a szobor újév után újra felbukkanhat.

- magyarázta az egyesület munkatársa.

A szobrot szeptemberben helyezte el a Vaart in Assen egyesület a Het Drents Múzeum által szervezett, Van Gogh életét bemutató, Utazás Vincenttel - Van Gogh Drenthében című kiállításra. A több mint négy méter magas és 1000 kilogrammot nyomó szobor a holland festőt ábrázolja, aki bal karja alatt a De Turfschuit, azaz A tőzeghajó című festményét tartja.

Az alkotás egyike annak az öt festménynek, amelyeket Van Gogh 1883-ban Drenthében készített.
A szobor a kiállítás végéig, január 7-ig maradt volna a város utcáján.