1200 tonna halat sodort partra a víz Japánban - videó

Vágólapra másolva!
A hónap elején a hokkaidói Hakodate halászkikötőnél a becslések szerint 1200 tonna szardíniát és makrélát találtak. A japán hatóságok elismerték, hogy egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy miért sodort partra több száz tonna halat a víz az elmúlt napokban.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán partján fekvő Nakiri város tisztviselői pár nap múlva 30-40 tonna pikkelyes szardíniát találtak. A helyi halászok igyekeztek összeszedni a halakat, attól tartva, hogy a tetemek bomlásával csökken a víz oxigéntartalma és ez további károkat okozhat.

- mondta egy halász, aki 25 éve dolgozik a területen.

Szakértők azt feltételezik, hogy a vándorló halak azért sodródtak a partra, mert a ragadozó halak a kimerülésig üldözték őket.

Tömeges pusztulás akkor is előfordulhat, ha hirtelen leesik a vízhőmérséklet

Egyes japán kormánytisztviselők azonban a jelenséget a Fukusimai atomerőműből származó víz óceánba engedésével hozták összefüggésbe. Az elpusztult halak csaknem négy hónappal azután kezdtek partra mosódni, hogy az erőmű elkezdte a radioaktív izotópot tartalmazó vizet a Csendes-óceánba engedni.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azonban azt nyilatkozta, hogy a kiengedés megfelel a nemzetközi standardnak és nincs semmi káros hatása a környezetre.

A halakról készült képeket széles körben felhasználták a fukusimai összeesküvés-elméletek bizonyítására - írta a Guardian.

- közölte a halászati ügynökség.

Hakodate város tisztviselői felszólították a helyieket, hogy ne fogyasszák el a partra sodródott halakat.