Itt van Putyin világháborús válasza a NATO-nak

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin, orosz elnök.
Vágólapra másolva!
Képtelenségnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfő egy vasárnapi tévéműsorban Joe Biden amerikai elnök azon állítását, miszerint az oroszok megtámadhatják a NATO-t.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Putyin a Rosszija 1 csatorna Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában.

- hangsúlyozta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Azt mondta, hogy Oroszországnak nincsenek problémái az észak-atlanti szövetség országaival, és éppen ők azok, akik mesterségesen problémákat kreálnak, mert nem akarnak vetélytársat Oroszországban. Kifejezte azon meggyőződését, hogy a szövetség további bővítése nem hoz nagyobb biztonságot Európának, és nehezményezte, hogy Oroszország harminc éve próbál megegyezni Európában a biztonság elveiről, de válaszul vagy "cinikus megtévesztéssel és hazugságokkal", vagy nyomásgyakorlási és zsarolási kísérletekkel szembesült, miközben a szövetség Moszkva tiltakozása ellenére folyamatosan bővül és egyre közelebb kerül Oroszország határaihoz.

Szerinte a nyugati országoknak a jövőben meg kell találniuk a kapcsolódási pontokat Oroszországgal, mert számolniuk kell vele.

Kifejezte azon meggyőződését is, hogy Washington Moszkva állítólagos háborús terveire vonatkozó álláspontja téves. Egyúttal valószínűtlennek nevezte, hogy az Egyesült Államok - figyelembe véve a világ fejlődési kilátásait - "annyira érdekelt lenne abban, hogy Oroszországnak stratégiai vereséget okozzon, ahogyan ezt ott húsz évvel ezelőtt gondolták, és ahogy ezt nyilvánosan ki szokták jelenteni".

- fogalmazott az orosz elnök.

Az elnök egy interjúban elismerte, a biztonsági és hírszerzési szerveknél szerzett húszéves tapasztalata, majd a későbbi, kormányzati funkciókban elnyert ismeretei ellenére a 2000-es évek elején "naiv" elképzelése volt arról, hogy az egész "úgynevezett civilizált világ" megértette, Oroszország megváltozott, nincs már ideológiai konfrontáció, és nincs is rá ok.

Azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy támogatta az országon belüli szeparatista törekvéseket, és a Szovjetunió összeomlása után Oroszországot is el akarta pusztítani, hogy erőforrásai birtokába jusson.