Robbantani akart egy fiatal Kanadában

Vágólapra másolva!
Zsidók elleni terrorista tevékenységgel, robbanóanyagok birtoklásával és használatuk szándékával vádoltak meg egy ottawai fiatalt a kanadai hatóságok hétfőn.
Vágólapra másolva!

A szombaton őrizetbe vett fiatalkorú vádlott - akinek személyazonosságáról a kora miatt nem közölnek többet - az ügyben októberben kapcsolatba került másokkal is Kanadában és az Egyesült Államokban.

Őrizetbe vételekor robbanóanyag készítéséhez használható anyagokat találtak nála, így acetont, oxidálószert és fém golyóscsapágyakat.

A gyanúsított letartóztatásakor a kanadai szövetségi rendőrség azt is közölte, hogy az országban az erőszakos szélsőségesség és az internet terrorista célokra való felhasználásának aggasztó tendenciáját figyelték meg, különösen a fiatalok körében - írta a Global News.

Június óta öt fiatalkorút tartóztattak le terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt.

- közölte Mark Sutcliffe, a kanadai főváros polgármestere szombaton az X közösségi oldalon.

Az Izraeli és Zsidó Ügyek Központja nevű, a Kanada-szerte működő zsidó szervezeteket képviselő érdekvédelmi szervezet a maga részéről az X-en azt közölte, hogy hálás, hogy a hatóságoknak sikerült meghiúsítaniuk a fenyegetést, és senki sem sebesült meg.

Novemberben két montreali zsidó iskolát is lövések értek, az egyiket kétszer is, de sebesülés nem történt. Gyújtópalackot dobtak egy zsinagógára és egy zsidó közösségi házra is.

Torontóban a rendőrség a rasszista bűncselekmények számának ugrásszerű növekedéséről számolt be november végén.