Rekordmennyiségű kábítószert foglaltak le idén Kolumbiában

Kokain, illusztráció,
Plastic packet, two lines and pile of cocaine on black background, closeup.
Vágólapra másolva!
A kolumbiai hatóságok idén eddig 697 tonna kokaint koboztak el, 13 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.
Vágólapra másolva!

Alberto Lara védelmi és biztonságpolitikai miniszterhelyettes közlése szerint a hatóságok 219 kokainfeldolgozó laboratóriumot semmisítettek meg idén, 22 százalékkal többet, mint 2022-ben.

Az éves beszámoló ismertetésekor Lara hangsúlyozta, hogy

Kokain - illusztráció Forrás: Shutterstock/Photopixel

A beszámoló többi eleme közül kiemelte, hogy az országban 11 százalékkal csökkent a nők elleni gyilkosságok és 16 százalékkal a nők, gyermekek és fiatalkorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények száma.

Ezzel szemben 14 százalékkal nőtt az emberrablásos bűncselekmények és 12 százalékkal a zsarolás miatt letartóztatottak száma tavalyhoz képest, miközben a bolti lopásos bűncselekmények száma majd negyedével csökkent idén - tette hozzá. A kolumbiai hatóságok emellett 3442 illegális ásványkincslelőhelyet is bezártak, 1187-gyel többet, mint 2022-ben.

Lara az éves tájékoztató végén bejelentette, hogy

a kormány 16 000 hivatásos katona bevonását tervezi a konfliktus sújtotta térségek biztonságának helyreállítása érdekében, továbbá a városi és vidéki területek biztonságosabbá tételét 20 ezer rendőr bevonásával képzelik el.