Hajszálon múlt a katasztrófa, majdnem összeütközött két repülő Franciaországban

Vágólapra másolva!
Majdnem súlyos tragédia történt év elején egy franciaországi reptéren, ahol veszélyesen közel került egymáshoz két repülőgép. A most lezárult vizsgálatból kiderült, hogy a légiforgalmi irányítás hibázott.
Vágólapra másolva!

Az easyJet egyik járata 179 emberrel a fedélzetén Londonból indult és Franciaországban készült leszállni Bordeaux-Mérignac reptéren. A légiforgalmi irányítás megadta az engedélyt a pilótának a leszálláshoz, de közben egy másik repülőgép már a kifutópályán tartózkodott.

Az ügyben vizsgálatot indítottak. A francia vizsgálóbizottság szerint a katasztrófát a légiforgalmi irányítók számának csökkentése okozta.

A baleset napján hat légiforgalmi irányító helyett csak három dolgozott, amelynek következtében egyikük egyszerre négy állomást irányított. Ez vezetett a mulasztáshoz.

A vizsgálat alapján az is kiderült, hogy a felszállni készülő gép pilótájának köszönhető, hogy a tragédia nem következett be.

A pilóta - aki a felszálláshoz készülődött - észrevette, hogy az utasszállító gép ugyanabban a sávban készül leszállni. Gyorsan jelentette a hibát a légiforgalmi irányítónak, aki ezután azonnal figyelmeztette az utasszállítót.

Az utasszállító - amely ekkor már csak 70 méter magasságban és 1000 méter távolságra volt a kifutópályától - 54 méter magasan átrepült a lenti gép felett, így elkerülve a hatalmas ütközést - írja a Daily Mail.

A lenti gép később engedélyt kapott a felszállásra, és az utasszállító is biztonságosan leszállt.