19 év után talált egymásra egy ikerpár, akiket születésükkor más családoknak adtak el

Vágólapra másolva!
Egy Grúziában született, egypetéjű ikerpárt közvetlenül születésük után elvettek családjuktól, és külön-külön örökbe fogadták őket. Évekkel később, egy tévés tehetségkutatónak és egy TikTok-videónak köszönhetően, véletlenül egymásra találtak. Az ikrek felkutatták történetüket, és kiderült, hogy Grúziában több tízezer olyan ember van, akit szintén csecsemőként vittek el a kórházakból, és eladtak más családoknak. A vérszerinti családnak pedig azt hazudták, hogy a gyerekük meghalt. A történtek kivizsgálására tett hivatalos kísérletek ellenére eddig senkit sem vontak felelősségre.
Vágólapra másolva!

Amy 12 éves korában épp egy tehetségkutató műsort nézett a tévében és észrevette, hogy

Ano, a lány, aki a műsorban táncol, pontosan úgy néz ki mint ő.

Amikor Amy megemlítette a családjának, azok elhárították a dolgot. "Mindenkinek van egy hasonmása" - mondta az édesanyja.

Hét évvel később, 2021 novemberében Amy egy videót tett közzé a TikTok-on. 320 kilométerrel távolabb, Tbilisziben egy másik 19 éves lány, Ano Sartania-nak a barátja küldte el a videót azzal az üzenettel, hogy szerinte király, hogy úgy néz ki, mint ő.

Ano megpróbálta lenyomozni a lányt és megosztotta az interneten, hátha így könnyebben megtalálja. Valaki, aki ismerte Amyt, meglátta az üzenetet, és összehozta őket a Facebookon.

Amy azonnal tudta, hogy Ano az a lány, akit évekkel ezelőtt a tehetségkutató műsorban látott.

Amikor az ikrek elmondták családjuknak a történteket, kiderült, hogy külön-külön fogadták örökbe őket, néhány hét különbséggel 2002-ben.

Egyik örökbefogadó család sem tudta, hogy a lányok ikrek.

Amy talált egy Facebook-csoportot, amely a grúziai családok újraegyesítésével foglalkozik. A csoportban olyan gyermekek története volt megosztva, akikről feltételezték, hogy születésükkor illegálisan örökbe fogadták őket.

Amy Facebook posztjára egy fiatal németországi nő válaszolt, aki elmondta, hogy az édesanyjuk 2002-ben ikergyermekeket szült a grúziai Kirtskhi Szülészeti Kórházban, de azt hazudták az édesanyának, hogy ikrei meghaltak.

Kiderült, hogy a nő, aki levelet írt az ikreknek, szintén a testvérük és az édesanyjukkal él Németországban. A rokoni kapcsolatot később a DNS-tesztek is megerősítették.

Az örökbefogadás feketepiaca

Az 1950-es évek elejétől egészen 2005-ig Grúziában a kórházakban gyakran előfordult, hogy újszülötteket adtak el más családoknak, jó pénzért. Ezt a rendszert valószínűleg szervezett bűnözők működtették, és a társadalom minden rétege részt vett benne, a taxisofőröktől kezdve a kormányig mindenki.

A korrupt tisztviselők hamisították az illegális örökbefogadásokhoz szükséges dokumentumokat.

Mint kiderült, akár egy évi fizetésnek megfelelő összeget is elkérhettek egy újszülöttért. A gyermek valódi szüleinek pedig azt hazudták, hogy a baba meghalt.

Az eladott gyermekek közül néhányan külföldi családoknál kötöttek ki, például az Egyesült Államokban, Kanadában, Cipruson, Oroszországban és Ukrajnában.

2005-ben Grúzia megváltoztatta az örökbefogadásra vonatkozó jogszabályokat, 2006-ban pedig megerősítette az emberkereskedelem elleni törvényeket, megnehezítve ezzel az illegális örökbefogadásokat - írja a BBC News.