Erősödik a magyar és a csádi hadsereg közötti együttműködés

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra, galéria, 2023
14Szolnok, 2023. július 17. A Magyar Honvédség első két új Airbus H225M típusú helikoptere a MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisán 2023. július 17-én. A honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat helikoptert rendelt. MTI/Mészáros János
Vágólapra másolva!
A gazdasági kapcsolatok erősödése mellett a magyar és csádi katonai együttműködés is erősödhet a jövőben.
Vágólapra másolva!

2024. január 12-én magyar katonai delegáció látogatott a csádi fegyveres erők minisztériumába – számolt be az africa24tv.com. A csádi fegyveres erők, veteránok és háborús áldozatok minisztere, Dago Yacoub a magyar katonai delegációval folytatott megbeszélést a Csád és Magyarország közötti kétoldalú együttműködés keretében. A csádi hatóságok szerint ez a látogatás a két ország között a kiképzés, a fegyverkezés és a tapasztalatcsere terén már meglévő együttműködés része, amelyet a két ország tovább kíván fejleszteni - olvasható a minisztérium közleményében.

Nagy érdeklődés

Írtunk arról is, hogy a csádi sajtó is részletesen beszámolt az országba látogató magyar delegáció tárgyalásairól. A természeti erőforrásokban - olajban és aranyban - gazdag Csád vonzó lehetőségeket kínál a magyar befektetők számára, és Magyarország a maga részéről olyan ágazatokban, mint a mezőgazdaság, a technológia és a megújuló energia, olyan szakértelemmel rendelkezik, amely Csád fejlődésének javára válhat - számoltak be a tárgyalás részleteiről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly decemberben tárgyalt az országban, míg most Azbej Tristan és Máthé László Eduárd találkozott a csádi külügyminiszterrel.

Azbej Tristan: Magyarország és Európa érdeke is a stabil Száhel-öv!

Magyarország és Európa érdeke is a stabil Száhel-öv! - írta korábban Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szombaton Facebook-oldalán a térségben Máthé László Eduárddal, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztossal tett kétnapos látogatásáról.

Azbej Tristan Facebook-oldalán megosztotta a miniszteri biztos Niger fővárosából, Niamey-ből írt bejegyzését. Máthé László Eduárd a posztban úgy fogalmazott: "Európa biztonsága a Száhel-övezetben kezdődik", a bejegyzéshez feltöltött videoüzenetben pedig kijelentette, hogy "a párbeszédre Nigerrel szükségünk van".

Ugyanis - mint mondta - olyan helyzet áll elő a közelmúltban meghozott döntések miatt, amely közvetve Magyarország, és közvetlenül az Európai Unió biztonságát veszélyezteti.

"Ha nem értjük meg, hogy a szomszédaink szomszédjai miként gondolkodnak, az egész szomszédságunk veszélybe fog kerülni, ezért muszáj egy párbeszédet kezdenünk a nigeri kormányzattal" - hangsúlyozta Máthé László Eduárd.

A miniszteri biztos egy másik közösségi platformon, az X-en (korábban Twitter) a nigeri látogatásról angol nyelvű bejegyzésében szombaton azt közölte:

Magyarország képviseletében újraindította a Száhel-övezeten keresztüli illegális migrációra és a terrorfenyegetésre összpontosító tárgyalásokat Niger külügyminiszterével.

A látogatás második napjáról Máthé László Eduárd Csád fővárosából, N'Djamenából, szintén angol nyelven bejelentkezve vasárnap arról beszélt: találkoztak az ország külügyminiszterével, és folytatják a munkát csádi barátaikkal. Reményeit fejezte ki, hogy hamarosan Budapesten is fogadhatják a csádi külügyminisztert.