Tízezrek a berlini utcákon: bármikor megbukhat a német baloldali kormány - videók

Vágólapra másolva!
Németországban a demonstráló gazdák mellett a fuvarozók és iparosok is kivonultak teherautóikkal a hétfői berlini tüntetés helyszínére, ahol már délelőtt is több ezren voltak. A berlini rendőrség becslései szerint már jóval több mint 4000 traktor és teherautó érkezett a városközpontba. Súlyos gazdasági problémák, összeomló költségvetés, elszabadult migráció és energiaárak, folyamatos koalíciós viták - így lehetne a legjobban összegezni a német baloldali kormány eddigi teljesítményét. Mindez pedig elvezetett a gazdák több mint egy hete tartó demonstrációjához. Az Olaf Scholz szocdem kancellár által összetákolt SPD-Zöldek-Szabad Demokraták-koalíció társadalmi támogatottsága gyakorlatilag összeomlott a mögöttünk hagyott két évben, a legnagyobb nyertes pedig a bevándorlásellenes AfD lett, amely több mint megduplázta a támogatottságát. A baloldali kormány persze a genderpropaganda terén nagyon jól teljesít, azonban amikor komolyabb kérdések, mint az ipar- és energiapolitika, kerül szóba, akkor már kifogynak az ötletekből. Olaf Scholz gondjait csak tovább növelte, hogy egy novemberi alkotmánybírósági döntés miatt teljesen összeomlott a német költségvetés. 
Vágólapra másolva!

Hetedik napja tüntetnek a gazdák Németországban, és nem adják fel, folytatják a tiltakozó akciókat. Hétfőre minden eddiginél nagyobb demonstrációt hirdettek Berlinbe, amelyhez a fuvarozók is csatlakoznak. Több tízezer résztvevőre számítanak.

Traktorkonvoj indult egy hete Berlin felé: több ezer elégedetlen gazda vette blokád alá a német fővárost. Azóta el sem mozdultak, és folyamatosak a tiltakozó akciók. Forrnak az indulatok. A tüntetők országszerte autópályákat, gyorsforgalmi utakat bénítottak meg és tömegtüntetéseket tartottak. Dudáltak és villogtak a mezőgazdasági gépek, végeláthatatlan sorokban álltak az elmúlt napokban például Augsburgban és Nürnbergben is – írta a hirado.hu.

A termelők a kormányzati megszorítások miatt, végső elkeseredésükben vonultak utcára.
„Azt szeretnénk elérni, hogy ne emeljék az útdíjakat és a gázolaj árát. Továbbá, hogy megmaradjanak az eddigi támogatások, ezért küzdünk" – foglalta össze követeléseiket Hubertus Krupp gazda.

Több ezren tüntetnek már Berlinben Forrás: MTI

Durva megszorítások

Tavaly decemberben jelentette be a német baloldali kormány, hogy a költségvetési nehézségek miatt évi 480 millió eurót vonnak el a mezőgazdaságtól. Megszüntetnék a gázolaj-támogatásokat és csökkentenék az adókedvezményeket. Később már visszakoztak: az intézkedéseknek csak egy része valósulna meg, és nem azonnal, hanem fokozatosan.

A német kancellár szombati videóüzenetében nyugalomra és együttműködésre szólított fel. Olaf Scholz szerint jó kompromisszumot sikerült elérni, figyelembe vették a gazdák aggályait, és azok alapján döntöttek a szigorításokról. Ezzel azonban a tüntetők nem értenek egyet és bejelentették: folytatják a tiltakozó akciókat.

Olaf Scholz szánalmas magyarázkodásba kezdett Forrás: Ludovic Marin / AFP

A baloldal szánalmasan magyarázkodik

Ezzel szemben Cem Özdemir, a Zöldek mezőgazdasági minisztere szélsőjobboldali személyekre figyelmeztetett, akik kormánybuktató fantáziáikban a demokrácia elrohadását akarják látni. Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter pedig a tiltakozó gazdákat egyenesen a társadalom iránti felelősségükre emlékeztette: Forduljatok vissza, eltévedtetek! Saskia Esken, a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője pedig rendkívül veszélyesnek nevezte a CDU ellenzékének kritikáját a kormánykoalíció munkájáról.

Boris Rhein kereszténydemokrata hesseni kormányfő teljesen felháborítónak tartja Scholz reakcióját a koalíció kritikusaira: – A tüntetések egy demokráciában fontos eszközei a rossz politikával szembeni védekezésnek – írta a Magyar Nemzet.

Armin Schuster szászországi belügyminiszter pedig kijelentette:

Nagyon elege van már a németeknek Forrás: MTI

Hatalmas tömeg az utcákon

Időközben már most több ezren tüntetnek Berlinben a Brandenburgi kapunál a parlament épületének a közelében.

A tömegben a legfiatalabbak is tiltakoznak.

A gazdák egyébként már hajnalban az utcán voltak a német fővárosban.

A gazdák tiltakozását a tűzoltók is támogatják Berlinben. Az erről szóló videót alább tekinthetik meg.

Felpörgött a baloldali identitáspolitika

Mint arról korábban beszámoltunk, az SPD, a Zöldek és az FDP alkotta, 2021 őszén hatalomra kerülő jelzőlámpakormány a CDU-s Angela Merkel tizenhat évi kancellársága után nagy becsvággyal vágott neki a közös munkának, magát a haladás koalíciójaként meghatározva. A programon egy teljes baloldali agenda állt, minden velejárójával.

A MODERNIZÁCIÓ JEGYÉBEN NEMCSAK A VÉLT VAGY VALÓS TÁRSADALMI ELVÁRÁSOKNAK MEGFELELNI PRÓBÁLÓ MERKEL POLITIKÁJÁT VISZIK TOVÁBB TELJES MEGGYŐZŐDÉSSEL, FŐLEG GENDER-, BEVÁNDORLÁS- ÉS ENERGIAKÉRDÉSEKBEN, DE MINDENÁRON EGY SOKKAL RADIKÁLISABB, DOGMATIKUS BALOLDALI IDENTITÁSPOLITIKÁT IGYEKEZNEK MEGVALÓSÍTANI.


Tudni kell, hogy Merkel a zöld- és baloldali szavazók körében mindig népszerűbb volt, mint a konzervatív szavazóbázison belül. Most a baloldali ideológia teljes mértékben átgázol a németek életén, ők pedig egyre inkább elfordulnak a kormány és az azt alkotó pártok radikális ötleteitől és politikai megvalósításuktól. Ennek egyik eredménye a napok óta tartó hatalmas tüntetés és sztrájk az országban.

Írtunk arról is, hogy egyre több jel mutat arra, hogy a hárompárti német baloldali kormánykoalíció nem tudja kitölteni hivatali idejét, hiszen látványosan nem képes úrrá lenni a különböző válságokon, amelyek közül sokat ő maga okoz; támogatottsága folyamatosan csökken, ráadásul komoly belső feszültségek is tépázzák. A 2023-as évet sikerült túlélniük Scholzéknak, de 2024 még nehezebbnek ígérkezik. Berlinben pedig - egészen példátlan módon - február 11-én több helyen meg kell ismételni a 2021-es parlamenti választást szabálytalanságok miatt.