Novák Katalin: El kell kerülni a harmadik világháborút

NOVÁK Katalin
Dubaj, 2023. december 1. Novák Katalin köztársasági elnök felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 28. Konferenciáján (COP28) Dubajban 2023. december 1-jén. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Fontos, hogy megakadályozzuk az ukrajnai háború eszkalációját - mondta Novák Katalin államfő Davosban.
Vágólapra másolva!

Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök szerdán délelőtt a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén. Novák Katalin a beszélgetés moderátorának arra a kérdésére, hogy folytatni kell-e Ukrajna uniós támogatását, kiemelte: Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni. Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút, Novák Katalin azt mondta: Oroszország nem győzhet.

A NATO és az Európai Unió pillanatnyilag nem áll háborúban, és el kell kerülni azt, hogy katonailag bevonódjunk a konfliktusba. Nagyon fontos megőrizni azt, hogy békés és biztonságos országban élhessünk - hangsúlyozta Novák Katalin. A magyar államfő hangsúlyozta: mindig is világossá tette, hogy el kell ítélni az orosz agressziót és egyértelművé kell tenni, melyik fél az agresszor és melyik az, amelyiket megtámadták.

"Nyilvánvaló, hogy Oroszország átlépte a Rubikont" - fogalmazott Novák Katalin. Hozzátette, hogy Magyarországot - földrajzi elhelyezkedése és az Ukrajna területén élő magyar kisebbség miatt - nemcsak közvetve, de közvetlenül is sújtja az orosz agresszió. A háború és az agresszió soha nem lehet megoldás - hangoztatta, kiemelve, hogy Ukrajna béketervet tett le az asztalra, ehhez Magyaroroszág is csatlakozott, és azon kell dolgozni, hogy létrejöhessen a béke.