Rettenetes fegyvereket mutattak be az oroszok

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború,
AVDIIVKA, UKRAINE - DECEMBER 01: Ukrainian soldiers fire targets as Russia and Ukraine war continues in the direction of Avdiivka of Donetsk Oblast, Ukraine on December 01, 2023. As Ukrainian tank troops deployed in the Avdiivka direction, where heavy clashes have been continuing due to the intensification of Russian attacks lately, play an important role in keeping the defense line standing. In some parts of the region, which has been covered in mud due to the bad weather conditions, tracked combat vehicles such as tanks can move. (Photo by Ozge Elif Kizil/Anadolu via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg bemutatta és hadrendbe állította a "Kub" névre keresztelt, új típusú harci drónját - írja a Lenta.ru.
Vágólapra másolva!

Új típusú harci drónt állít hadrendbe az orosz hadsereg, a "Kub" névre keresztelt drón komoly fejfájást okozhat majd az ukránoknak, írja a Lenta.ru a Newsweekre hivatkozva.

A fegyver prototípusát még 2019-ben mutatták be, azóta számos funkcióját fejlesztették. A Newsweek szerzője szerint

a fegyver az ukrán erők rémálma lehet majd.

A 2019-es bemutatás óta ugyanis számos olyan módosítást végeztek rajta, amelyeknek köszönhetően a fegyver nagyobb és hatékonyabb pusztításra képes, mint a korábban Ukrajnában bevetett orosz fegyverek. December 25-én a Kalasnyikov jelentette meg, hogy elkezdte a Kub tömeges gyártását; ezt Alan Lusnyivkov elnök jelentette be, aki hozzátette:

a fegyverek jó szolgálatot tesznek majd a "különleges katonai hadművelet", vagyis a háború folyamán.

A fegyver specialitása, hogy a lövegtorony mellett a motorteret is képes támadni, így hatékonyabban lehet vele megsemmisíteni az ukrán páncélosokat. A Rostec orosz állami vállalat vállalatai 2023 februárjában növelték a „Kub" és „Lancet" kamikaze drónok, valamint a „Tornado-S" többszörös kilövő rakétarendszerek gyártását. A "Kub" és a "Lancet" orosz drónok a ZALA Aero (a Kalasnyikov cégcsoporthoz tartozik) fejlesztette ki.

A drónok három kilogramm tömegű robbanófejeket szállítanak. A "Kub" és a "Lancet" akár 30 percet is repülhet, valamint elérhetik a 130 kilométer per órás maximális sebességhatárt is.

Ugyancsak a Rostec részéről jelentették be új típusú tarackok megjelenését is, Szergej Csemezov elnök-vezérigazgató szerint az új fegyverek felvehetik a versenyt az ukránok nyugati felszereléseivel és komoly előnyt jelentenek majd az orosz erőknek a fronton.