Újabb jaguárt láttak Dél-Arizonában - videó

jaguár arizona
Vágólapra másolva!
Vadvédelmi tisztviselőkhöz bejelentés érkezett, miszerint ismét egy jaguárt láttak Arizona déli részén. Ez a nyolcadik jaguár, amelyet 1996 óta az Egyesült Államok délnyugati részén észleltek, holott súlyosan veszélyeztetett, ritka fajnak számítanak a térségben.
Vágólapra másolva!

Egy hobbivideós a múlt hónap végén rögzített felvételt egy kóborló jaguárról a Tucson melletti Huachuca-hegységben. Az arizonai vadásztársaság szóvivője elmondta, hogy a hivatal megerősítette, hogy a videón valóban egy olyan egyed látható, amelyet még nem jelöltek meg.

Az állat 1997-ben kerültek fel a veszélyeztetett fajok listájára.

Az Egyesült Államok vadvédelmi hivatala mintegy 750 000 hektárnyi védett területet jelölt ki a jaguárok számára a határ mentén, Arizona déli részén és Új-Mexikóban.

Az arizonai jaguárok a faj északi populációjának részét képezik.

- mondta Russ McSpadden biológus.

Az egyes jaguárok rozettás mintázata egyedi - akárcsak az emberi ujjlenyomat -, ez segít a példányok azonosításában.

A hatóságok megállapították, hogy a nagymacska nem Sombra vagy El Jefe, (két olyan példány, amelyek Arizona közelében korábban azonosítottak) - írta az ABC.

A nagymacskák visszatelepítése kritikus jelentőségű a faj megőrzése és a régió ökoszisztémájának helyreállítása érdekében. Az újonnan észlelt jaguár neme nem tisztázott.

- mondta Megan Southern, a jaguár-visszatelepítés programkoordinátora.