Elege lett Brüsszelből a határvédelem volt vezetőjének, szembeszáll Ursula von der Leyenékkel

Migránsok pihennek egy felüljáró alatt a Belgrádból Zágráb felé vezető autópályán a szerb fővárostól 50 km-re lévő Pecinci közelében. Az illegális bevándorlók Horvátországon keresztül szeretnének eljutni Nyugat-Európába
Migránsok egy felüljáró alatt a Belgrádból Zágráb felé vezető autópályán a szerb fővárostól 50 km-re lévő Pecinci közelében
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Tömörülés európai parlamenti listáján az előkelő harmadik helyet kapta Fabrice Leggeri, az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) egykori igazgatója.
Vágólapra másolva!

Leggeri, az 55 éves francia köztisztviselő 2015 januárjában került a Frontex élére, majd megbízatását 2019-ben megújították. Korábban dolgozott a francia belügy-és védelmi minisztériumokban is, a migráció egyik legnagyobb szakértőjévé vált az évek során. 

2022-ben, amikor lemondott a Frontex vezetéséről egyértelműsítette, hogy nem ért egyet az Európai Unió migrációs politikájával, és azt is elismerte, hogy munkája során „már nem tudta eldönteni, hogy az ő feladatuk a migránsok Európába való bejutásának megakadályozása, vagy éppen ellenkezőleg, a bejutás elősegítése azzal, hogy a menedékkérők jogainak képviseletét is felügyelniük kell”. 

Az is világossá vált számára, hogy 

az Európai Uniónak a migráció nem több, mint egy „megvalósítandó projekt”, amit tovább kell folytatni. 

Ezt igazolja az is, hogy a Bizottság szinte valamennyi jogszabálytervezetében a „migráció menedzseléséről” beszél, arról, hogy tudatosan szervezni kell a migrációt. Leggeri akkor úgy nyilatkozott, hogy „tehetetlen” volt a valódi küldetésével szemben, ami a migráció visszaszorítása lett volna. 

Sőt, amikor ezt a feladatot hajtotta volna végre az Égei-tenger görög-török határszakaszán és illegális migránsokat tartott vissza attól, hogy az EU területére lépjenek, még vizsgálatot is indítottak ellene a baloldali civilszervezetek nyomására, akik szerint „Leggeri túl keményen bánt az illegális migránsokkal” - már ha keménynek tekinthető az, hogy nem engedte belépni őket az Európai Unió területére. 

A migráció párti brüsszeli elit egyértelműen olyan helyzetbe hozta, hogy le kellett mondania. 

Talán nem véletlen, hogy a francia migrációszakértő lemondását követően az illegális migráció elleni harc élén álló Nemzeti Tömörüléshez csatlakozott, és a párt európai parlamenti listájának előkelő harmadik helyére került. 

jordanbardella, fabriceleggeri, Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke, és Fabrice Leggeri, az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) egykori igazgatója, a párt EP-képviselő jelöltje (Forrás: Facebook / Fabrice Leggeri)
Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke és Fabrice Leggeri, az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) egykori igazgatója, a párt EP-képviselő jelöltje 
(Forrás: Facebook / Fabrice Leggeri)

A bejelentést követően Leggeri az X médiaplatformon (korábban Twitter) üzente meg tömören politikai céljait: 

Célunk világos, vissza kell szerezni az Európai Unió és Franciaország határainak ellenőrzését. 

Majd később egy sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy „népszavazással és alkotmánymódosítással kell egyszer és mindenkorra lezárni a migrációs kérdést Franciaországban”.

„Nyilvánvaló, hogy Fabrice Leggeri listára kerülése (és hozzánk való csatlakozása) egy igazi érték a migrációs projektünk hitelessége és jövőbeli megvalósítása szempontjából, mind az európai választási kampányban, mind a jövőben, amikor hatalomra kerülünk. Mert ez a célunk” - nyilatkozta a párt elnöke, a népszerűségi mutatókat toronymagasan vezető Jordan Bardella. 

Ez annál is inkább így van, mivel Leggerit a Republikánusok európai parlamenti listavezetője, François-Xavier Bellamy is megkereste, ám Leggeri a Nemzeti Tömörülést választotta. A „Le Journal du Dimanche” hetilapnak adott exkluzív nyilatkozatában 

Leggeri szembe fordult „Ursula von der Leyen Európájával” és kemény kritikával illette a brüsszeli döntéshozókat, akiknek „a migráció nem jelent problémát, csak egy intézendő projektet.”   

Természetesen Leggeri a teljes brüsszeli balliberális politikai elit célkeresztjébe került. A magyargyűlölő Daniel Freund, szélsőbaloldali európai parlamenti képviselő szerint Leggeri „emberi jogokat sértett”, Nathalie Loiseau, szintén szélsőbalos képviselő pedig lemondásának körülményeire emlékeztetett, ami nem volt más, mint az, hogy nem engedték, hogy Leggeri végrehajtsa a Frontex egyik alapfeladatát, az illegális migránsok visszatartását. 

A „Le Figaro” megszólaltat egy nevének elhallgatását kérő brüsszeli összekötőt is, aki szerint viszont Leggeri csatlakozása „stratégiai sikert jelent a Nemzeti Tömörülésnek”, egy olyan pártnak, amely „hitelességet keresett, és azt megtalálta Leggeri személyében”.