EU-csúcs: Megszülethetett a döntés

ORBÁN Viktor; SCHOLZ, Olaf; IOHANNIS, Klaus, EU-csúcs Brüsszelben
Brüsszel, 2024. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3), Olaf Scholz német kancellár (b2) és Klaus Iohannis román államfő (b) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Jobbról Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök (j2) és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
„Megszületett a megállapodásunk" – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X felületén elsőként.
Vágólapra másolva!

A bejegyzés három perccel az ülés megkezdése után érkezett - írja a Magyar Nemzet.

Mind a 27 vezető megállapodott abban, hogy az uniós költségvetésen belül további 50 milliárd eurós támogatási csomagot nyújtanak Ukrajnának – írja Charles Michel.

Brüsszeli információk szerint a magyar kompromisszum felé tett lépéssel fogadták el a döntést.

Ennek értelmében az Európai Bizottság éves szinten vitát tart az eszköz végrehajtásáról azzal a céllal, hogy iránymutatást adjon.

Ez – amennyiben valóban igaz – egyértelmű lépés Magyarország álláspontja felé a maradék EU 26-ok részéről.

Gulyás Gergely a Kormányinfón kiemelte: Magyarország hosszú ideje azt mondja, a háború nem jelent megoldást, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség Ukrajnában, az EU-ban azonban azok vannak többségben, akik a háború pártján állnak.

- mondta; hozzátéve: Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcson folyamatos egyeztetéseket folytat, továbbra is igyekszik a nemzeti érdekek figyelembe vételével megegyezésre jutni.