Kiszórták az úttestre a gabonát a lengyel gazdák

gazda, gazdatüntetés,  országos tiltakozás, Franciaország, útlezárás, mezőgazdaság, 2024.01.24.,  outdoor exterieur agriculteurs colere blocages detresse inquietude Jeunes Agriculteurs Horizontal VERTICAL FNSEA
A gazdák hallani sem akarnak az Európai Unió bővítéséről
Vágólapra másolva!
Olyannyira elmérgesedett Lengyelország és Ukrajna vitája a mezőgazdasági termékek importja körül, hogy a lengyel gazdák az országos tiltakozás részeként gabonát dobtak le egy tehervonatról, Volodimir Zelenszkij pedig "gúnyolódással" vádolta meg Varsót - írta meg a Guardian.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök hétfőn egy videóbeszédben abszurdnak nevezte a lengyel gazdák blokádját egy olyan időszakban, amikor Oroszország bombázza az országát. "A helyzet nem a gabonáról, hanem a politikáról szól" - mondta. Hozzátette, a lengyel határról érkező híreket gúnyolódásnak látja. 

Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna mezőgazdasági exportjának mindössze 5%-a halad át Lengyelországon, és 

arra panaszkodott, hogy a lassulás nap mint nap aláássa a "szolidaritást". 

A két országnak, valamint mindenkinek, akit érdekel "Európa sorsa", meg kell oldania a problémát - tette hozzá.

A brit lap emlékeztet: Franciaország, Belgium, Portugália, Görögország, Spanyolország és Németország mezőgazdasági termelői az utóbbi időszakban az ellen tiltakozik, hogy tiltakoztak a klímaválság kezelését célzó uniós intézkedések által rájuk rótt korlátok, valamint a növekvő költségek ellen.

Úgy látják, Lengyelországban a tiltakozások már ukránellenes jelleget öltöttek. A gazdák azt állítják, hogy az olcsó mezőgazdasági termékek aláássák vállalkozásukat. Le akarják állítani az ukrán gabona importját, és a tilalmat más árukra, többek között gyümölcsre, tojásra és húsra is ki akarják terjeszteni.

Tavaly ősszel lengyel teherautó-vezetők blokád alá vették a nyugat-ukrajnai határátkelőket, arra hivatkozva, hogy tisztességtelen gyakorlatot alkalmaznak velük szemben. Hozzájuk később a traktoros gazdák is csatlakoztak. Az akció decemberben ért véget, miután a Donald Tusk átvette a hatalmat. A múlt héten viszont a tiltakozások újrakezdődtek, kedden a lengyel gazdák ukrán gabonát dobtak ki a Medyka-Shejni határátkelőnél parkoló tehervagonokból. A tüntetők lengyel zászlókat lengettek és skandáltak: 

Ez Lengyelország, nem Brüsszel. Nem támogatjuk az ukránokat.

A blokád megbénította a Lengyelországból Ukrajnába való visszatérésre váró 2900 teherautó mozgását - jelezték kijevi tisztviselők. Andrij Demcsenko, az ukrán állami határőrizeti szolgálat szóvivője elmondta, az útvonalakat hat irányban szinte teljesen lezárták. A katonai szállítmányok mellett a jelentések szerint a buszokat is feltartóztatták.

A múlt héten a balti országokba szánt szállítmányok kiömléséről is beszámoltak, amelyek a Yahodyn, Ustyluh, Uhryniv, Rava-Ruska, Shehyni és Krakivets ellenőrzőpontokat érintették.  A hétvégén lengyel gazdák a Yahodyn átkelőnél három Litvánia felé tartó teherautót tartóztattak fel, a rakományukat pedig az útra öntötték. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a lengyel hatóságokat, hogy lépjenek fel a "provokátorok" ellen.

Hetek óta folynak a tárgyalások az EU-tisztviselőkkel Brüsszelben és Lengyelországban. Olof Gill, az EB mezőgazdaságért felelős szóvivője "meglehetősen pozitívnak és konstruktívnak" nevezte a megbeszéléseket, de elmondta, hogy néhány kérdés "régóta húzódó és kihívást jelentő". Hozzátette, a Bizottság olyan megoldásokat szeretne találni, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy továbbra is maximális gazdasági támogatást tudjanak nyújtani Ukrajnának.

Az EU két évvel ezelőtt megszüntette az ukrán importra kivetett vámokat, miután Oroszország teljes körűen megszállta az országot. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ezt követően tilalmat rendelt el a gabonaimportra.

Tusk sürgős megbeszélést hívott össze Varsóban a mezőgazdasági miniszterével. A lengyel miniszterelnök együttérzését fejezte ki a tiltakozókkal, és "nagymértékben jogosnak" nevezte az EU zöld megállapodásával kapcsolatos tiltakozásaikat. A megállapodás ugyanis felszólítja a mezőgazdasági termelőket, hogy csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat, és tegyenek többet a biológiai sokféleség előmozdításáért.