Méregdrága vécék készülnek az oszakai világkiállításra, felháborodtak az emberek

Vágólapra másolva!
2025-ben rendezik meg az oszakai világkiállítást és a szervezőket sokan kritizálják a hatalmas költségvetés és pazarlás miatt. A közvélemény egy része úgy véli, ezt a pénzt fordíthatnák inkább a január eleji földrengés áldozatainak megsegítésére.
Vágólapra másolva!

2025-ben kerül megrendezésre az oszakai világkiállítást. A japán média arról számolt be, hogy a kiállításra épülő több mint 40 nyilvános mosdó közül lesz több olyan is, aminek darabja 200 millió jenbe (475 millió forint) fog kerülni. 

Az expó nyolc mosdóját feltörekvő építészek tervezik 

- mondta a héten Hanako Jimi illetékes miniszter, rámutatva, hogy a létesítményekben több WC-fülke lesz, mint egy átlagos nyilvános mosdóban. Az expó szervezői korábban azt közölték, hogy a nemzeti pavilonok befejezésének céldátumát idén októberre tolták ki, pedig az "A" típusú pavilonoknak - ahol az országok történelmüket, kultúrájukat és technológiájukat mutatják be - júliusra kellett volna elkészülniük.

A 150 résztvevő ország és régió közül mintegy 60 tervezte, hogy saját pavilont épített az eseményre, de a japán építőipari cégek nem tudták elfogadható áron elvállalni az építést. 

A Noto-félszigeten történt halálos újévi földrengés miatt a rendezvény lemondására vagy elhalasztására szólítanak fel a helyiek.

Nem a drága vécék az egyetlen ok, ami miatt a szervezőket kritizálják. A pavilonokat és egyéb látványosságokat egy hatalmas kör alakú tetővel fedik majd le, ami ha elkészül, a világ egyik legnagyobb faépítménye lesz. A 24,4 milliárd jenből (58 milliárd forint) épülő tetőt azonban a rendezvény után azonnal lebontják, így érthető, hogy a kritikusok miért gondolják hatalmas pénzkidobásnak.

Egy február elején elvégzett felmérés szerint a megkérdezettek 27 százaléka szerint a jövő évi expót el kellene halasztani, hogy a földrengés sújtotta települések újjáépítését helyezzék előtérbe. Hasonló arányban voltak azok, akik szerint a rendezvényt a tervek szerint kellene megtartani, míg 26,7 százalék szerint a rendezvény költségvetését le kellene csökkenteni - írja a Guardian.