Nagy a baj: megtámadták Amerikát

Megdöbbentő képeken a vörös-tengeri teherhajózás helyzete, Vörös-tenger, hajó, teherhajó, húszi, galéria, 2024
Vágólapra másolva!
Egy görög zászló alatt közlekedő, amerikai tulajdonú teherszállító hajót ért rakétatámadás az Ádeni-öböl térségében - közölték görög hajózási minisztériumi források és az Ambrey brit tengeri biztonsági cég hétfőn.
Vágólapra másolva!

A támadás hírét a brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) is megerősítette. 

Közlése szerint jelentést kaptak arról, hogy egy hajó Áden jemeni kikötővárostól 160 kilométerre keletre robbanást jelzett a közvetlen közelében.

A Sea Champion nevű hajó és 23 fős legénysége Argentínából Ádenbe szállított gabonát, amikor támadás érte - közölték a görög hajózási minisztériumi források a Reuters hírügynökséggel. Két támadási kísérlet történt rakétákkal, amelyek 10-15 méterre a hajótól robbantak fel, megrongálva egy ablakot.

Az Ambrey és az UKMTO egyaránt azt közölte, hogy a hajó és legénysége, köztük öt görög állampolgár, biztonságban vannak, és egy közeli kikötőbe tartanak.

A térségben több támadás is történt hajók ellen az elmúlt időszakban. A jemeni húszi lázadók hétfőn közölték, hogy támadást intéztek a Rubymar nevű brit hajó ellen az Ádeni-öböl térségében, a Báb el-Mandeb szorosnál.

Eközben az amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) bejelentette, hogy öt légitámadást hajtott végre húszi katonai célpontok, köztük egy tengeri drón ellen, melyet korábban nem észleltek a lázadóknál.
    

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.