Hónapokig kínai kémnek hittek egy galambot Indiában, most elengedték

Vágólapra másolva!
Indiában nyolc hónapig tartó rendőrségi fogva tartás után tisztázták és szabadon engedték azt a versenygalambot, amelyről kezdetben azt feltételezték, hogy a kínai hírszerzés kémgalambja - közölte a Press Trust of India hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Tajvan szigetéről elkóborolt versenygalambot májusban fogták be az indiai hatóságok Mumbai kikötőjében. A hatóságok kezdetben a madár lábaira rögzített gyűrűk, és a bennük elrejtett, kínai írásjelekkel írt szöveg miatt azt feltételezték, hogy a galamb a kínai hírszerzésnek "dolgozik", vagyis kémek közötti üzeneteket szállít.

Végül nyolc hónap után ejtette a vádat a rendőrség, miután kiderült, hogy a galamb korábban tajvani versenyeken vett részt,

és valószínűleg véletlenül repült Indiába - írta a Magyar Nemzet.

Miután a hatóságok meggyőződtek arról, hogy átlagos és ártatlan madárral, egy tajvani versenygalambbal állnak szemben,

a rendőrség engedélyével a madarat először egy mumbai állatklinikára, majd menhelyre szállították át, ahol végül szabadon engedték.

Nem ez az első eset, hogy az indiai fegyveres erők kémgalambnak hittek egy versenygalambot.

Legutóbb 2020-ban egy Pakisztánból átrepült rózsaszín kémgalamb okozott konfliktust Indiával, amelyről szintén kiderült, hogy versenyre készülés közben véletlenül lépte át a két ország határát.