Egyre intenzívebben pusztít Texasban az erdőtűz - videó

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: MTI/EPA/Greenville-i Tûzoltóság
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb területen pusztít a tűzvész Texasban. A hatalmas erdőtűz miatt több mint tízmillió szarvasmarha van veszélyben. Az érintett környék ad otthont Texas szarvasmarha-állományának nagyjából 85 százalékának. A jelentések szerint romlottak az oltás körülményei a szeles időjárás miatt is, emiatt pedig a szomszédos Oklahoma és Nebraska államba is átterjedtek a lángok.
Vágólapra másolva!

Tovább pusztít a tűzvész az Egyesült Államokban Texasban, ami hétfőn kezdődött a Smokehouse Creek közelében, és azóta mintegy 4400 négyzetkilométernyi területet érintett – jelentette a Magyar Nemzet.

Az oltás körülményei a hétvégére romlottak az erős, helyenként óránkénti 70 kilométeres sebességű szél miatt, amely magas, 20 fok feletti napi hőmérséklettel, valamint a levegő rendkívül alacsony, 10 százalékot sem elérő páratartalmával párosul. Meteorológusok szerint a fenti tényezők újabb tűzgócok kialakulásának kedveznek – közölte az MTI. 

A tűzvésznek eddig két halálos áldozata van, és mintegy 500 épület, részben lakóház semmisült meg, valamint számos haszonállat is elpusztult.

 

Texas, erődtűz, szarvasmarha
Megperzselõdött borjútetem egy hólepte legelõn a Texas állambeli Stinnett közelében 2024. február 29-én
Fotó: MTI/AP/Julio Cortez

A nagy múltú Turkey Track farm tulajdonosai becslések szerint a földterületük legalább 80 százalékát elvesztették az erdőtüzek miatt.

Úgy véljük, példa nélküli a veszteség, ami az állatállomány, a termények és a vadon élő állatok, valamint a farm kerítései és más infrastruktúrák megsemmisülése miatt ért minket a birtokunkon, valamint a régió más farmjain és otthonaiban

– áll a közleményükben.

Sid Miller állami mezőgazdasági biztos a The New York Timesnak elmondta, hogy a tűzvésszel érintett környék ad otthont Texas szarvasmarha-állományának nagyjából 85 százalékának.

A régió több mint tízmillió állatot tart el.

Miller szerint a szarvasmarhák nagy részét a telepekre visszaterelve tartják most, a gazdák így megpróbálják megóvni csordáikat az erdőtüzektől, de még így is rengeteg állat van veszélyben. 

„Több millió szarvasmarha van odakint, egyes városokban több a szarvasmarha, mint az ember” – mondta Miller a The Wall Street Journalnak. Az elmúlt napokban közben a lángok már Oklahomába és Nebraskába is átterjedtek.