Pusztító hóvihar tombol, 35 ember meghalt Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Legalább 35 ember meghalt, több tucatnyian pedig megsérültek, amikor a hétvégén fagyos eső és váratlan havazás sújtotta Pakisztánt.
Vágólapra másolva!

A hétvégén szélsőséges időjárás sújtotta Pakisztán északi és nyugati régióit. A szakértőket meglepte a havazás, mivel Pakisztánban jellemzően enyhe az idő márciusban. 

Legalább 35 ember meghalt, közülük 22-en gyerekek voltak.

Mushtaq Ali Shah, az ország meteorológiai hivatalának korábbi igazgatója a szokatlan körülményeket az éghajlatváltozásnak tulajdonította. Egy Kirkben élő ember elmondta, hogy életében eddig csak egyszer volt havazás a környéken.

Amennyire emlékszem, 25 vagy 30 évvel ezelőtt néhány percig enyhe havazás volt

 - mondta a helyi lakos.

A heves esőzések legalább 150 házat teljesen leromboltak, és további 500 házat megrongáltak, főként Hajber-Pahtunhva és a délnyugati Beludzsisztán tartományban - közölték a hatóságok. Néhány körzetben több napra teljesen megszűnt az áramszolgáltatás.

Hajber-Pahtunhva tartományi kormánya segélyszállítmányokat juttatott el az érintett területekre, és pénzügyi támogatást jelentett be a sérülteknek és az áldozatok családjainak.

A pakisztáni meteorológiai szolgálat heti előrejelzésében azt írta, hogy a hét hátralévő részében főként hideg és száraz időjárás várható az ország nagy részén, bár Beludzsisztán és Kasmír egyes részein a hegyekben további havazásra kell számítani - írja a BBC.