Ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságára (JCS) hivatkozva kedden.
Vágólapra másolva!

Szöuli tájékoztatás szerint a kilövést Phenjan körzetéből hajtották végre éjfél körül a Japán-tenger felé. A rakéta körülbelül 600 kilométer repült, majd a tengerbe esett. A bizottság bejelentette, hogy a dél-koreai fegyveres erőknél emelték a készültségi szintet és leszögezte: 

Az észak-koreai ballisztikus rakéták kilövése provokációnak minősül, és súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását.

A kilövésre alig két héttel azután került sor, hogy a phenjani állami média közlése szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy új típusú, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakéta szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművének sikeres tesztelését felügyelte.

A keddi kilövés az idén eddig a harmadik ballisztikus rakétakísérlet.

Az év elején Észak-Korea "fő ellenségének" nyilvánította Dél-Koreát, fölszámolta az újraegyesítésre és a kapcsolatfelvételre hivatott ügynökségeket, és háborúval fenyegetőzött "akár 0,001 mm-es" területsértés miatt is.