Botrány: 12 éves lányt vett feleségül egy 63 éves pap Ghánában

Vágólapra másolva!
Egy 63 éves befolyásos pap nagy felháborodást váltott ki Ghánában azzal, hogy feleségül vett egy 12 éves lányt.
Vágólapra másolva!

A helyi bennszülött közösség főpapja egy tradicionális szertartáson vette feleségül a fiatal lányt szombaton. A esküvőről készült videók és fotók sok ghánainál felháborodást váltottak ki.

A ceremónia során 

a bennszülött nők azzal a tanáccsal látták el a lányt, hogy öltözködjön kirívóan és használja az általuk ajándékozott parfümöket, hogy ezzel is fokozza a szexuális vonzerejét.

A kijelentések felháborodást szítottak, a kritikusok felszólították a hatóságokat a házasság felbontására és a pap felelősségre vonására. A nunguai bennszülött közösség vezetői, - amelyhez a lány és a pap is tartozik - elítélték a lakosság házasság elleni tiltakozását, mondván, hogy a kritika "a tudatlanságból ered". 

A Daily Mail szerint 

a helyi közösség vezetője azt állítja a lány tisztán a hagyományok és szokások szerint járt el, hat éve készül arra, hogy a pap felesége legyen.

Lelki vezetőként a pap a közösség legmagasabb rangú hagyományos vezetői közé tartozik. Áldozatot hoz a közösség nevében, imádkozik a közösség védelméért, kulturális és hagyományos rítusokat vezet.

Az országban a házasságkötések alsó korhatárát a 18 éves kor betöltéséhez kötik. A gyermekházasságok elterjedtsége ugyan csökkent, de továbbra is jellemző Ghánában. Egy globális kampányt folytató civil szervezet szerint 

az országban a lányok 19 százaléka 18 éves kora előtt férjhez megy, 5 százaléka pedig 15. születésnapja előtt 

- írja a BBC.

A kormány még nem reagált a vitatott házasságra. A ghánai törvények elismerik a tradicionális házasságokat, de nem teszik lehetővé a kultúra vagy hagyomány leple alatt kötendő gyermekházasságokat.