Drámai bejelentés Oroszországról és Kínáról

Xi Jinping, Putin
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Tokiót aggasztja az Oroszország és Kína közötti katonai együttműködés, mivel szükségesnek tartja Moszkva és Peking közös manővereinek figyelemmel kísérését Japán közelében - derült ki a japán külügyminisztériumnak a külpolitikáról szóló éves jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A jelentésből kiderült, hogy katonai téren Oroszország együttműködése Kínával fokozódott, beleértve a hadihajóik közös áthaladásait júliustól augusztusig, valamint a harci repülőgépeik közös járőrőzéseit. 

A japán külügyminisztérium hozzátette, hogy 

az ország biztonsága szempontjából komoly aggodalomra adnak okot a kínai-orosz felek közötti megnövekedett tevékenységek, melyeket fokozott figyelemmel kell kísérniük. 

A Tass.com emlékeztetett, az orosz külügyminisztérium korábban többször hangsúlyozta, hogy a hasonló gyakorlatok és járőrözések a nemzetközi jog szigorú betartásával zajlanak, és kizárják az idegen légtér megsértését.

Kína viszont azt követelte, hogy Japán hagyjon fel a haszontalan intézkedésekkel, amelyek akadályozzák az Oroszországgal közös járőrözést a térségben. Peking azt is hangsúlyozta, hogy az ilyen légi járőrözések során Kína és Oroszország betartja a nemzetközi jogot.