Egy régi akna ölt meg kilenc gyereket Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Felrobbant egy régi akna, amelyet gyerekek találtak Afganisztán keleti részén. Az afgán hatóságok közlése szerint az akna azután lépett működésbe, mialatt a gyerekek elkezdtek vele játszani, a robbanásban kilenc gyermek meghalt - közölte hétfőn egy tálib szóvivő.
Vágólapra másolva!

A gyerekek halálát okozó akna évtizedekkel ezelőttről, az afganisztáni orosz invázió idejéből származott - mondta Hamidullah Nisar, a tálibok információs és kulturális részlegének  igazgatója, a tragédia az afganisztáni Ghazni tartomány Gero körzetében fekvő egyik falu közelében történt - írja az ABC News.

Az afgán hatóságok közölték, hogy a vasárnapi robbanásban öt fiú és négy lány halt meg, akik 5-10 évesek voltak.

Szintén vasárnap egy másik gyermek is meghalt és további öt ember megsebesült, amikor Herat tartományban lépett működésbe egy hatástalanítottnak hitt robbanószerkezet.

Afganisztán több évtizedes háborútól szenved, a térség rendkívül veszélyes a gyerekek számára, akik sokszor fémhulladékot gyűjtenek, hogy eladják, és ezzel támogassák családjukat - írja az Voa News.

Sokan meghalnak vagy megcsonkulnak, amikor fel nem robbant lőszerrel találkoznak, ami később mégis működésbe lép.

Afganisztán nagy része tele van fel nem robbant aknákkal, gránátokkal és aknavetőkkel.

Az ENSZ aknamentesítési egysége (UNMAS) szerint 1989 óta mintegy 44 000 afgán polgári személyt öltek meg vagy sebesítettek meg taposóaknák és robbanószerkezet-maradványok. Az UNICEF 2022-es jelentése szerint mintegy 700 gyermeket csonkítottak meg vagy öltek meg - naponta csaknem 2 gyermeket - robbanószerkezetek - írja a CBS NEWS.