Egyedülálló fejedelmi kincsek utaztak Erdélybe - képek

Vágólapra másolva!
Egyedülálló kiállításban vállalt szerepet a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont. A Magyar Nemzeti Bank numizmatikai gyűjteményét kezelő intézmény saját kincseivel, közel 210 tétellel gazdagította az április 16-án Csíkszeredán nyílt Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című tárlat anyagát.
Vágólapra másolva!

A kora újkori Európában az uralkodó arcképét a politikai elit festményeken, a köznemesi réteg és a polgárság nyomtatott metszeteken, a köznép pedig a pénzek éremportréján láthatta. A fejedelmek hatalomra kerülésüket követően új érméket verettek a saját arcképükkel.

A Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című tárlat célja, hogy bemutassa az erdélyi fejedelmek hatalmi reprezentációját, elsősorban az általuk veretett érméken keresztül, 

kiegészítve azokkal a tárgyakkal, amelyek a tallérokon lévő ábrázolásokon megfigyelhetők (címerek, fegyverek, páncélzatok, hatalmi jelvények).

MNB-hozzájárulás

A Magyar Nemzeti Bank történetének gyűjteménygyarapításai közül úgy értékében, mint jelentőségében is kiemelkedik a 

220 darabot számláló 16–17. századi erdélyi tallérgyűjtemény, amelyet a jegybank 2015-ben vásárolt meg Törő István műgyűjtő-galériatulajdonostól. 

Bethlen Gábor
Bethlen Gábor - 1619
Fotó: Magyar Pénzmúzeum

Ezeket első alkalommal 2016-ban a Tündérkert ezüstje címmel a Magyar Nemzeti Múzeum kupolatermében nyílt kiállításon csodálhatta meg a közönség.

A nagy sikerre való tekintettel 2017. nyarán útjára indult a Fejedelmi kincsek című vándorkiállítás. Itt a talléranyag kiegészült a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből származó erdélyi aranypénzekkel, korabeli verőszerszámokkal, és a Magyar Nemzeti Múzeum erdélyi fejedelmi fegyvereivel.

II. Rákóczi György
II. Rákóczi György - 1654
Fotó: Magyar Pénzmúzeum

A kiállítás április 16-án, Csíkszeredán, a Mikó várban a Csíki Székely Múzeum nyílt meg,

a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont együttműködésének eredményeképpen.

 A tárlat 2024. július 15-ig látogatható.