Folytatódik a lakosok kitelepítése Kazahsztánban és Oroszországban az árvíz miatt - videó

Vágólapra másolva!
Már több mint 111 000 embert menekítettek ki Kazahsztánban a márciusban kezdődött áradások miatt - közölte hétfőn a rendkívüli helyzetek minisztériuma.
Vágólapra másolva!

Az Origo korábbi cikkekben már beszámolt arról, hogy árvíz sújtotta Oroszországot és Kazahsztánt. Az Urál hegységből a Kaszpi-tengerbe tartó Urál folyó szintje pár óra alatt több métert emelkedett, és átszakította az Orszknál épített gátat. Kurgan megyében szükségállapotot vezettek be az árvíz miatt. 

Bár majdnem 12 000 ember visszatérhetett otthonába, csaknem 5000 ház még mindig víz alatt áll 

- mondta a minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján. 

Árvíz az oroszországi Orenburg külvárosában 2024. április 10-én, miután április 6-án átszakadt az Urál folyó gátja az Orenburgi területen fekvő Orszkban
MTI/EPA

Csak vasárnap 4500 embert kellett evakuálni a kazah-orosz határ mentén lévő Petropavl (Petropavlovszk) városából.

Oroszországban vasárnap több mint 7000 embert evakuáltak. Az orenburgi, szamarai, kurgani és omszki területen több ezer lakóépületet öntött el az ár, és további több ezer ház van veszélyben. 

Kurgan város területén a Tobol folyó vízszintje 6,31 méterre emelkedett. Felszólították az embereket, hogy azonnal hagyják el a várost. 

Az orenburgi területen, ahol a legsúlyosabb az árvízhelyzet, folytatódik a lakosság kimenekítése a leginkább veszélyeztetett területekről: eddig már 16 547 embert evakuáltak, köztük 4648 gyereket. Kurgan régióban 12 782 lakost menekítettek ki a már elárasztott és a veszélyeztetett területekről a kormányzó sajtóirodájának közlése szerint. A régióban 1300 embert oltottak be hepatitisz ellen.

Az Oroszországi Föderáció régiói több mint ezer tonna ivóvizet, továbbá ágyakat, matracokat, takarókat, hálózsákokat, élelmiszert, orvosságot és más létfontosságú humanitárius segítséget küldtek az orenburgi területen fekvő, árvíz sújtotta Orszk városába - közölte a helyi adminisztráció a Telegramon.

Kapcsolódó cikkek: