Hős magyar katonák életmentő akciója Boszniában

Vágólapra másolva!
Életet mentettek a magyar katonák az EUFOR-ban. Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét - olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.
Vágólapra másolva!

Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét - olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

A közlemény azt írja, hogy az EUFOR egyik H145M helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal a fedélzeten, hőkamerákkal felszerelve elindult megkeresni az eltűnt turistákat. Őket egy hegycsúcson találták meg. 

Ezt követően a két turistát kiemelték, majd a szarajevói táborba szállították őket.


 

Magyar katonák mentettek életet Boszniában - Fotó: Barna Koncsek/HONVÉDELMI MINISZTÉRIUMSAJTÓ OSZTÁLY

Ezután az EUFOR Egészségügyi Központjában szolgálatot teljesítő magyar szakemberek folytatták a sérült civilek ellátását, akiket ezt követően egy szarajevói kórházba szállítottak. 

Ellátják az egyik turistát az EUFOR Egészségügyi Központjában - HONVÉDELMI MINISZTÉRIUMSAJTÓ OSZTÁLY

A bosznia-hercegovinai EUFOR missziót 2024-ben magyar parancsnok, Dr. Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség adja idén a helikopteres és légimentési képességet is.

 

A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei - köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete - összehangolt és professzionális szolgálata adta.

- írja a közlemény.