Iráni dróntámadás: azonnal lépett Irak, Jordánia és Egyiptom

Izrael, Palesztin, konfliktus, háború, 2024.03.05.,
Gázai övezet, 2024. március 5.Az izraeli légierõ egyik AH64 Apache harci helikoptere rakétákat lõ ki a Gázai övezet felett 2024. március 4-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben.MTI/AP/Ohad Zwigenberg
Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg
Vágólapra másolva!
Irak, Jordánia és a térség több más országa is szombat éjszaka fontos bejelentést tett.
Vágólapra másolva!

Jordánia és Irak és a térség több más országa szombat éjszaka bejelentette, hogy az Izrael elleni iráni dróntámadás miatt ideiglenesen lezárta légterét. 

A jordániai állami televízióban azt is közölték, hogy az országban rendkívüli állapotot rendelnek el, de a kormány szóvivője később ezt cáfolta. Katonai forrásból azt jelezték, hogy az ország légvédelmét készültségbe helyezték.

Irán szombat este több tucat pilóta nélküli repülő szerkezetet és rakétát indított Izrael ellen, a hírt az iráni Forradalmi Gárda és az izraeli hadsereg szóvivője is megerősítette.

Az Iránnal szomszédos Irak a drónok indításakor, szombaton késő este bejelentette légterének lezárását és a légi közlekedés felfüggesztését. A döntést Razzak esz-Szaadávi iraki közlekedési miniszter közölte az INA iraki állami hírügynökséggel, hozzátéve, hogy a légtérzárat egyelőre hatórásra tervezik.

Egyiptomban a hírszerzésre hivatkozva a helyi média szintén azt jelentette, hogy az országban készültségbe helyezték a légierőt.

Libanon közmunkaügyi és közlekedési minisztere, Ali Hamie is bejelentette az X közösségi portálon, hogy elővigyázatosságból vasárnap reggelig lezárják a légteret, és felfüggesztik a légi közlekedést.

A Turkish Airlines és a Pegasus légitársaságok szombat este felfüggesztették több iráni, üzbegisztáni és jordániai járatukat

 - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a két isztambuli nemzetközi repülőtérre hivatkozva, ahonnan ezek a járatok indulnak. Korábban már egy sor európai légitársaság bejelentette, hogy a közel-keleti helyzet kiéleződése miatt átmenetileg nem indít gépeket Teheránba.