Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Katonákat tervez Ukrajnába küldeni az Egyesült Államok, azzal a céllal, hogy tanácsadással segítsék Kijev háborús stratégiai tervezését és nyomon kövessék az amerikai fegyverek útvonalát – írta meg a Politico alapján a Portfolio.
Vágólapra másolva!

A portál összefoglalója szerint az információ Pat Ryder tábornoktól, a Pentagon szóvivőjétől származik, aki nem tette közzé, hogy pontosan mennyi katona mehet Ukrajnába.

"A konfliktus során a védelmi minisztérium folyamatosan értékelte és változtatta a helyzetünket az országban, a biztonsági feltételek függvényében. Jelenleg azon gondolkozunk, hogy még több tanácsadóval növeljük a Védelmi Együttműködés Irodájának (ODC) létszámát a követségünkön” – fogalmazott az amerikai tábornok. Kifejtette: bár a misszióban a védelmi minisztérium emberei (vagyis katonák) vesznek részt, nem a frontvonalon fognak harcolni, hanem az amerikai nagykövetségen fognak tartózkodni Kijevben.

TANÁCSADÓI FELADATOKAT LÁTNAK EL, VALAMINT SEGÍTENEK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÁLTAL ADOMÁNYOZOTT FEGYVEREK ELOSZTÁSÁBAN ÉS NYOMON KÖVETÉSÉBEN.

A Portfolio szerint ez a feladatkör nem teljesen újkeletű: jelenleg is vannak amerikai katonák Ukrajnában az ODC-misszió keretein belül, akik a fent felsorolt feladatokat teljesítik. Nem megerősített információk szerint körülbelül 10-20 amerikai katona van most Kijevben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK