Napokon belül kitörhet egy újabb háború Európában

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.28., UkránOroszháború,
Képünk illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Aleksandar Vucic szerb elnök aggodalmat keltett, miután keményen nyilatkozott országa jövőjéről. Vucic a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta: "Nehéz napok állnak Szerbia előtt. Ebben a pillanatban nem könnyű megmondani, hogy milyen híreket kaptunk az elmúlt 48 órában, de ezek közvetlenül fenyegetik létfontosságú nemzeti érdekeinket".
Vágólapra másolva!

A populista politikus hozzátette: 

Az elkövetkező napokban megismertetem Szerbia népét az előttünk álló kihívásokkal. Nehéz lesz. Harcolni fogunk. Szerbia győzni fog.

Vucic támogatja országa európai uniós csatlakozását, ugyanakkor szeretné megőrizni szoros kapcsolatait Oroszországgal és Kínával, és nem tisztázta, hogy mire vonatkozott a kijelentése.

Szintén kedden osztott meg egy bejegyzést az Instagramon a következő felirattal: 

Van egy kis nemzet Európában, egy kis országban, egy kis területen, amely még mindig büszkén és méltóságteljesen áll, amely nem fogadja el a kívülről jövő megszállást és parancsokat. Egy kicsi, de büszke nép, amely jövőt akar magának és gyermekeinek. Nem adjuk a szabadságunk, szeretjük Szerbiát, Szerbiáért élünk!

Félő, hogy Szerbia háborúra készül, és ezek az aggodalmak az utóbbi időben egyre erősödtek. 

Szeptemberben a Fehér Ház elítélte a szerb csapatok felsorakozását Koszovó határa mentén, amelyet Belgrád nem ismer el. Emellett tavaly szeptemberben szerb fegyveresek kifosztottak egy koszovói falut, és elbarikádozták magukat egy kolostorban a rendőrséggel való összecsapások közepette. 

A közelmúltban Vucic azt mondta, hogy Belgrád kiléphet az Európa Tanácsból, amelynek 2003 óta tagja, ha Koszovó csatlakozik a szervezethez.

Mint írtuk, hatalmas külföldi nyomás nehezedik Szerbiára; a nyugati államok azt szeretnék elérni, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét, vonja meg a támogatást a boszniai Szerb Köztársaságtól, vezessen be szankciókat Oroszország ellen, távolodjon el Kínától és állítson fel egy baloldali bábkormányt.

Szerbia és Bosznia között a Szerb Köztársaság miatt is nagy a feszültség, mivel a Szerb Köztársaság vezetője, Milorad Dodik decemberben megesküdött, hogy kikiáltja a Szerbiához közel álló régió teljes függetlenségét. 

Vucic és Dodik március 27-én személyesen találkoztak, hogy megvitassák a nagy húsvéti gyűlés előkészületeit, amelyre május 5-6. között kerül sor, és amelyen jelentős döntések születnek majd - írta a Mirror.

 

(A címlapi kép illusztráció!)