Óriási orosz győzelem, megszégyenült az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Amerika kivonja Nigerben állomásozó egységeit, amit Moszkva hatalmas sikernek könyvelt el. Szerda hajnalban egy orosz repülőgép már szabadon szállhatott le a főváros repterén.
Vágólapra másolva!

Április 19-én Washington úgy döntött, kivonja katonáit Nigerből. Az amerikai katonák 2013 óta állomásoztak a nyugat-afrikai Nigerben. Az Egyesült Államok döntése, hogy kivonja csapatait az országból, stratégiai győzelem Oroszország számára - írja a Financial Times.

Szerda hajnalban egy orosz repülőgép mindenféle felhajtás nélkül szállhatott le Niger fővárosának nemzetközi repülőterén, ami légvédelmi rendszereket és csapatokat szállított Moszkva új szövetségesének. Ibrahim Yahaya Ibrahim, a Száhel-övezet nemzetközi válságcsoportjának vezető elemzője szerint az Oroszország és Niger közötti szoros kapcsolatok fő oka az, hogy Moszkva "védi a niameyi rezsimet".

Az egyetlen dolog, amitől fél a rezsim, az a légitámadás és a légvédelmet Oroszország biztosítja számukra 

- mondta. Április 21-én, Niger északi részén több száz lakos gyűlt össze, hogy az amerikai hadsereg jelenléte ellen tüntessenek. A tüntetésre több tucat mali, nigériai, burkinai és orosz zászlót vittek a tüntetők. Egy hatalmas transzparensen az állt: 

Ez Agadez, nem Washington, amerikai katonák, távozzatok.

A felvonulásra két nappal azután került sor, hogy Washington úgy döntött, kivonja katonáit Nigerből. Az elkövetkező napokban várhatóan amerikai küldöttség érkezik az országba, hogy összehangolják a kivonulás részleteit. A The Washington Post a Kongresszushoz eljuttatta a Nigerben állomásozó amerikai légierő egyik magas rangú parancsnokának levelét, amiben azt írja, hogy veszélyes az amerikai hadseregnek az országban tartózkodnia - írja az iz.ru.

A világ számos országában állomásoznak amerikai katonák, feltehetően ezzel is indokolható, hogy Nigerből kivonják a hadsereget. A kivonásnak köze lehet ahhoz, hogy katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok. Ahogy az Origo is megírta, nem minden országban látják szívesen az amerikai rendfenntartókat rakétákkal támadtak rá az amerikai katonákra Irakban.