Tetőzik az áradás Kazahsztán nyugati részén

Fotó: Youtube
Vágólapra másolva!
Kazahsztán nyugati része az áradások tetőzésére készült csütörtökön az Urál-folyó mentén.
Vágólapra másolva!

Kazahsztán az utóbbi idők legsúlyosabb áradása miatt szükségállapotot hirdetett és forrásokat különített el a katasztrófa sújtotta térségek támogatására. 

Eddig több mint százezer embert kellett kitelepíteni az érintett régiókból, ahol hatósági adatok szerint 16 ezer tonnára tehető az olajtermelésben jelentkezett kiesés - írja a Reuters.

A térségről készített légifelvételeken látni lehetett, hogy hatalmas területeket öntött el a víz, egyes házak egészen tetőig merültek alá.

Időközben munkások és önkéntesek Oral és Atirau városokban gátakat emelnek, hogy védjék a lakó-, ipari, illetve mezőgazdasági területeket az ártól.

A kazah energiaügyi minisztérium szerint 2-2,5 méter magas falakat emeltek az atiraui olajfinomító köré, amely a folyó közelségében található. 

A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki, hogy fennakadások lehetnek a termelésben. Mindemellett közölték: megfelelő üzemanyag-tartalékokat hoztak létre országszerte.

 Az árhullám Kazahsztánt a szomszédos Oroszország felől érte el, ahol a helyi hatóságok szerint példátlan helyzet alakult ki a természeti csapás következtében.