Újra dolgozik a babagén-módosító orvos, semmit nem bánt meg

Vágólapra másolva!
He Jiankui kínai genetikus újrakezdte a kutatást az emberi embrió genomjának szerkesztésével kapcsolatban. A genetikus azt állítja, hogy "a társadalom előbb-utóbb elfogadja ezt".
Vágólapra másolva!

Jiankui He kínai genetikus – akit a világ első genetikailag szerkesztett csecsemőinek létrehozásában játszott szerepe miatt bebörtönöztek – azt állítja, visszatért laboratóriumába, hogy az Alzheimer-kór és más genetikai betegségek kezelésén dolgozzon.

A Mainichi Shimbun című japán újságnak adott interjújában a genetikus elmondta, hogy

folytatja az emberi embriók génszerkesztésével kapcsolatos kutatásokat,

annak ellenére, hogy a gének mesterséges átírásának etikájával kapcsolatban viták vannak, amelyek egyes kritikusok szerint a „dizájnerbabák” iránti kereslethez vezetnének. 

„Kidobott emberi embriókat fogunk felhasználni, és betartjuk a hazai és a nemzetközi szabályokat” – mondta a lapnak, hozzátéve, hogy nem tervezi több génmódosított csecsemő előállítását.

2019-ben egy kínai bíróság három év börtönbüntetésre ítélte He-t az egészségügyi előírások megsértése miatt, miután az előző évben azt állította, hogy

génmódosított ikertestvéreket – Lulu és Nana – hozott létre megszületésük előtt.

Kísérletei felkavarták az orvosi és tudományos világot. A kísérleteket széles körben elítélték, amiért a kockázatos, etikailag vitatott és orvosilag indokolatlan eljárást az érintett családok nem megfelelő beleegyezésével végezte el.

He akkor elmondta, hogy a Crispr-Cas9 nevű génszerkesztési eljárással átírta a DNS-t a nővérek embrióiban – a módosítások állítása szerint immunissá tették a gyermekeket a HIV-vel szemben.

A széles körű kritikák ellenére mostani interjújában is megvédte munkáját, és azt mondta, 

büszke arra, hogy megalkotta a génmódosított ikertestvéreket.

 Hozzátette, reményei szerint az emberi embriók genomszerkesztésével olyan ritka genetikai betegségek, mint a Duchenne-izomdisztrófia és a familiáris Alzheimer-kór kezelését szeretné kifejleszteni, három laboratóriumban, amelyeket a börtönből való 2022-es szabadulása óta nyitott.

Az újság szerint a génmódosított gyermekek teljesen egészségesek, és nincsenek fejlődési problémáik, a most 5 éves ikrek óvodába járnak.

A genetikus szerint a társadalom „előbb-utóbb elfogadja” az emberi embriók génszerkesztését a genetikai betegségek kezelésének céljából - írja a Mandiner.